Министарство одбране Републике Србије
 
11.05.2018

Светски дан сестринства обележен у Војномедицинској академији
Свечаности поводом обележавања Светског дана сестринства, у Војномедицинској академији данас су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Бојан Јоцић, заменик начелника Војномедицинске академије пуковник проф др Драган Динчић, као и запослени у тој војно-здравствено установи  и бројни гости.
 
Светски дан сестринства обележава се 12. маја, на дан када је рођена Флоранс Најтингејл, која се сматра утемељивачицом модерног сестринства и великим борцем за права жена.Тај дан се обележава  у овој војно-медицинској установи већ тринаести пут.
 


Главна сестра Војномедицинске академије Верица Миловановић, уз речи добродошлице гостима, говорила је о, како је истакла, веома важној професији којој припада.
 
- Иза нас су бројне године рада у којима су генерације  улагале своје знање и вештине и заједничким снагама успешно превазилазиле бројне проблеме.  Зацртавале су нове циљеве и задатке, ради боље будућности. Наша професија је тешка и захтевна, стресна и одговорна и  она у континуитету захтева унапређење знања и вештина и добру комуникацију -  рекла је главна сестра Војномедицинске академије и додала да од рада сестара у великој мери зависи и успех у лечењу пацијента, па сестре морају редовно да прате развој медицинске науке и свакодневно унапређују свој рад.
 


Као и претходних година, на Војномедицинској академији, поводом Светског дана сестринства, проглашена је сестра године  те војно-здравствене институције, као и најбоље сестре група клиника, института и центара.
 
Комисија за избор  једногласно је одлучила да ове године нешто модификује правила, и не за прошлу годину, већ за свеукупни рад, награди главну сестру Војномедицинске академије Верицу Миловановић, која ускоро завршава свој плодоносни радни век и одлази у пензију а која је, како се могло чути, и утемељивачица традиција доделе признања.
 
 Честитајући колегиницама медицинским сестрама  празник, заменик начелника Војномедицинске академије пуковник проф др Драган Динчић истакао је да је реч о тешкој и одговорној професији.
 


- Посао медицинске сестре мора се обављати професионално и са пуно љубави и одговорности. Нажалост, неке колегинице су данас болесне и одсутне неке, на срећу, трудне и одсутне, неке су у мировним мисијама а многе су јутрос, уморне након дежурства, отишле кући где их чекају нови послови - рекао је заменик начелника ВМА.

Пригодан музички програм на свечаности поводом Светског дана сестринства, извели су представници Уметничког ансамбла Министарства одбране Станислав Бинички и диригенткиња хора Министарства одбране Катарина Божић.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА