Министарство одбране Републике Србије
 
22.04.2018.

Министар Вулин: Хрватској смета што Србија говори истину




"Хрватским властима смета што Србија говори истину, сметају им Срби који говоре истину", изјавио је министар одбране Александар Вулин гостујући на РТС-у коментаришићи саопштење хрватског Mинистарства спољних послова да он до даљег није добродошао у Хрватску и додао да ће Србија реаговати државнички и ускоро.

"Сметају њима моје изјаве о Степинцу, Јасеновцу, смета њима што подсећам колико су Срби дискриминисани и да им нису исплатили пензије ни радни стаж, што им не враћају имовину. Ово је само повод. Занимљиво је да им није засметало да ја у истој реченици кажем - о томе могу да одлучим ја или врховни командант војске... Једино он може да ми каже немој да идеш на тај пут. Процедура је једноставна, када министар одбране било где путује, а поготово кад тај пут може да има политичку тежину, он је дужан да се консултује са врховним командантом. Баш као што ја, као министар одбране, морам да дам дозволу сваком припаднику војске када напушта нашу земљу и иде на службени пут. Ја сам мислио да је у Европи слобода кретања загарантована, да свако може да путује уколико није учинио кривично дело. Само су тражили повод. Смета им Вучић, смета им име, смета им што је врховни командант. Смета им што Србија говори и сметају им Срби који говоре. То је њихов највећи проблем. Зашто нису персоном нон грата прогласили словеначког премијера који им је рекао да, ако се око граница не договоре мирним путем, договориће се војском и да је словеначка војска спремна да спроведе одлуку арбитражног суда. Зашто нису забранили словеначкој министарки одбране, која је очигледно стајала иза те одлуке", рекао је министар Вулин.   

"Земље које имају тако дубоке комплексе када су у питању Србија и српски народ обично силом доживљавају себе као државу. Неколико дана раније, пре него што је било ко говорио о мојој посети Млаки, која није била најављена, већ је била приватна, не Јасеновцу, када хрватска Влада без Срба, Јевреја и Рома полаже венце у Јасеновцу, министарка спољних послова, председник Владе, шеф ХЏ у Скупштини, шеф владајуће већине у Хрватској, говоре да су моје изјаве, не наводећи које, врло опасне. Након тога ми имамо информације и новинари говоре о томе да се унутар владајуће коалиције припрема забрана мог доласка.  

Ја сам хтео да будем са својим народом у обновљеној цркви у Млаки, тамо где су усташе сабирале децу из Подкозарја да би их одатле водили на клање у Јасеновац, а не са хрватском Владом коју бојкотују сви Срби, Јевреји и Роми што допуштају некажњено оживљавање усташтва", истакао је министар одбране.

На питање у каквом би правцу могли да иду односи Србије и Хрватске и каква би могла да буде реакција председника Вучића, министар Вулин је рекао да српска страна увек покушава да односи буду добри.

"Колико ја позвајем Вучића, а познајем га добро, Србија ће реаговати на ову провокацију државнички, онако како једна суверена, сигурна и стабилна држава реагује и да се то може очекивати у најскорије време. Ово је све покушај Хрватске да ућутка некога ко говори истину, а најстрашнија истина о Јасеновцу је не само то што се догодило, него то што садашња Хрватска неће чак ни да се покаје. Прекинимо са том навиком коју су Србима створили у последњих 50 или 100 година да ми увек мислимо да нашим понашањем нешто кваримо и да ћемо најбоље помоћи ако не подсећамо оне око нас шта су нам радили. Извините, ја не пристајем да будем део тог хора. Ја ћу говорити истину онакву каква она јесте. Немачка је рекла да се каје за злочине из Другог светског рата. Немачка не долази у Маутхаузен да полаже венце на гробове стрељаних СС чувара, а Хрватска то ради у Блајбургу. Јако је тешко отићи у Јасеновац, на гробље поклане деце и после тога отићи у Блајбург да положите венац на гробље кољача те исте деце. Док не схвате да то није могуће како да их не подсећате. Најбоље би било да су то сами завршили. Зашто би ми причали о томе? Нас боли свако ово подсећање. Најбоље би било да не причамо о томе, али да би се то десило неко мора да каже 'кајемо се, нећемо више у Блајбургу да полажемо венце на гробове усташа'. Немачка је то урадила и зато може да сарађује и са Француском и Великом Британијом, зато Европа може да живи у миру. Зашто то Хрватска не уради? Уместо тога, хајде да протерамо Вулина, да му не дозволимо да данас дође, неће имати ко да говори о злочинима у Јасеновцу. Говориће увек и говорићу ја", нагласио је министар Вулин.

Додао је и да су њему хрватске власти замериле и што је рекао да је мржња са којом чекају Вучића у Загребу црна мрља на образу Хрватске.
"Па зар није? Подсетићу да су га дочекале усташе које су махале својим заставама и палиле српске заставе, које су га вређале на најбруталнији начин. Хрватски званичници су тада рекли: 'Ми не можемо и нећемо да спречавамо демократски живот у Хрватској.' Српска страна увек покушава да односи буду добри. То што је истрпео Александар Вучић није хтео ни на који начин да истрпи Јандроковић. Јандроковић, за разлику од Вучића, није хтео да истрпи никакву провокацију већ је одмах, као да је чекао повод, прекинуо посету."

Видео снимак: Радио-телевизија Србије
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.04.2018
Гостовање министра Вулина, РТС