Министарство одбране Републике Србије
 
19.04.2018.

Обележено 150 година Исламске заједнице Србије




Пригодном свечаношћу у холу Народне скупштине Републике Србије данас је обележено 150 година Исламске заједнице Србије. 

Скупу су присуствовали министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са сарадницима као и представници дипломатског кора, верског, политичког, културног и јавног живота. 

У свом свечарском слову, на, како је рекао смотри пријатељства, реис-ул-улема Сеад Насуфовић је истакао да Исламска заједница Србије, као неодвојиви део државе и друштва, још од свог настанка 1868. године није заборавила свој највећи аманет - да уноси радост у срце сваког човека и чини добра дела.

- Те далеке године Кнежевина Србија је доказала свој европски идентитет, када је указом Државног савета признала Ислам као закониту једнакоправну религију и муслимани су могли да уживају слободно исповедање своје вере. Тиме је Србија постала прва држава у Европи која је усвојила позитивни закон о другом и другачијем, о чему и данас само маштају неке земље Европске уније - рекао је врховни поглавар исламске заједнице Србије и додао да су све цркве у Србији заједно, раме уз раме, прошле све недаће претходних век и по.

Он је поручио да прошлост треба да нам буде учитељ за бољу будућност и истакао да има част да обавести скуп да је Влада Републике Србије Ријасету исламске заједнице Србије вратила на коришћење Бајракли џамију и то је, како је истакао, поклон муслиманима за овај велики јубилеј, на чему је срдачно захвалио.

Реис-ул-улема Сеад Насуфовић је посебну захвалност изразио Министарству одбране и Војсци Републике Србије.

-  Веома много су урадили да у Војсци постоји верска служба, а ових дана се очекује да добијемо и молитвени простор на Војномедицинској академији за све вернике муслимане, пацијенте те установе - рекао је Насуфовић. 

Директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама др Милета Радојевић рекао је да Влада Републике Србије, односно Министарство правде преко Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, чини напоре да са свим верским заједницама успостави добру комуникацију и добре односе.

Желимо да припадници свих верских заједница и народа у Србији живе у миру, љубави и толеранцији. Влада Републике Србије и у наредном периоду учиниће напор како би се следећи јубилеји славили са још бољим резултатима него што их имамо данас, истакао је Радојевић. 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
19.04.2018
mp4 (136,29 MB)
Обраћање Реис-ул-улеме Сеада Насуфовића
19.04.2018
mp4 (69,67 MB)
Обраћање др Милете Радојевића
19.04.2018
mp4 (149,91 MB)
Свечано обележавање 150. годишњице оснивања Исламске заједнице Србије