Министарство одбране Републике Србије
 
25.03.2018.

2,2 милиона евра инвестирано у нови погон Прве петолетке



У фабрици "Прва петолетка-наменска" у Трстенику, која обележава 69 година рада, данас је отворен реновиран производни погон у који је уложено 2,2 милиона евра. Влада Србије је у ово предузеће инвестирала укупно 3,5 милиона евра.

Министар одбране, Александар Вулин, који је са директорком Прве петолетке, Анђелком Атанасковић, отворио нови погон, истакао је да пре четири године у „Прву петолетку“ није нико веровао, али веровали су радници тог предузећа и тадашњи председник Владе Александар Вучић.

- Као што видите били су у праву. „Прва петолетка“ је сада на својим ногама захваљујући инвестицијама Владе Републике Србије, али и захваљујући огромном труду радника и менаџера „Прве петолетке“. Ово је предузеће које има будућност и које је у стању да одговори захтевима светског тржишта, рекао је министар одбране.

Он је додао да је видно да се наменска индустрија развија. "Наменска  индустрија прошле године извезла је око 570 милиона евра, што је за 17 одсто више од рекордне 2016. године, а скоро три пута више него што је било 2012. године.  Ове године очекујемо да ће укупан извоз бити више од 600 милиона евра. То говори колико је наменска индустрија добра индустрија, колико су инвестиције Владе Србије успешне и колико је поверење Александра Вучића у наменску индустрију било исправно.

- Управо због тога Министарство одбране ће наставити са својом политиком помагања и развоја наменске индустрије. Све што је овде радио Братислав Гашић радиће и ово Министарство, све оно што је овде почео да улаже Александар Вучић наставиће и ова влада. Наменска индустрија је нама изузетно важна и изменама закона контрола, апсолутна контрола и власништво државе Србије над наменском индустријом се неће доводити у питање. Испод 51 процента у наменској индустрији власништво државе Србије по закону неће моћи да падне, ни да се изгубе управљачка права, нагласио је министар Вулин и закључио да наменска индустрија остаје чврсто у власништву Србије и у управљању државе Србије и остаје на добробит свих грађана државе.

- Радујемо се новим инвестицијама, новим технологијама, пословним партнерима, али потпуна контрола и потпуно власништво државе Србије у наменској индустрији остаје, истакао је министар одбране.

Директорка “Прве петолетке – наменска” Анђелка Атанасковић рекла је да је у реновирану халу уложено 500.000 евра њихових пара, како би омогућили рад са новим програмима и машинама.

- Купили смо машине од инвестиције председника вредне 3,5 милиона евра и видевши да он има вере у нас руководство и синдикат се договорио да не повећавамо плате него да одвајамо новац како бисмо средили халу и омогућили бољу будућност и за нас и за нашу децу.Фабрика је запослила 100 нових радника а плате запослених су данас на нивоу републичког просека. Надамо се да се наш рад и труд виде и да ће држава наставити да улаже у нас, нагласила је директорка Атанасковић. 

Градоначелник Општине Трстеник Александар Ћирић поручио је да је “Прва петолетка” срце те општине и мото развоја.

- Како је пропадала фабрика тако је пропадала и општина. Сада можемо да видимо напредак и сигурни смо да је будућност у Трстенику извеснија, поручио је Ћирић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
25.03.2018
mp4 (51,77 MB)
Изјава министра Вулина
25.03.2018
mp4 (50,71 MB)
Изјава директорке Атанасковић
25.03.2018
mp4 (22,09 MB)
Изјава председника Општине
25.03.2018
mp4 (30,85 MB)
Обилазак