Министарство одбране Републике Србије
 
16.03.2018.

Обнова Споменика захвалности Француској је обнова захвалног сећања




 
- Сто година није превише времена да би Србија заборавила колико је добра и зла делила са Француском, рекао је министар одбране Александар Вулин на конференцији за новинаре у Амбасади Француске у Београду, поводом обележавања и најаве догађаја везаних за стогодишњицу краја Првог светског рата.
 
- Србија није заборавила да је Први светски рат провела борећи се на истој страни света, за исте вредности и исте идеје са народом Француске. И у Првом и у Другом светском рату делили смо исте невоље, исте вредности и исту наду да ће слобода бити могућа и достижна.  И Србија и Француска искусиле су злочине, протеривања,  окупације и нису престале да се боре за слободу. У ових сто година Србија није престала да се сећа тог великог пријатељства и зато обнова Споменика захвалности Француској на Калемегдану јесте обнова захвалног сећања и обнова вредности које нас спајају и због којих су Француска и Србија биле на истој, бољој страни света - рекао је министар одбране и додао да је ово наш начин да кажемо да је Србија поносна на своју историју и на оне са којима је дели, као и да никада неће дозволити њену ревизију.
 
Министар Вулин је истакао да је сто година прекратак рок да бисмо заборавили ко је где био.

- Прекратак и да бисмо заборавили ко је делио недаће, невоље и радост због победе са Србијом - рекао је министар Вулин и захвалио Влади Републике Француске на великом разумевању и помоћи да славне јубилеје учинимо овако важним и достојанственим.
 
Министар Александар Вулин  је захвалио свим грађанима Републике Србије који и у тешким временима, "када је политика умела да се умеша у осећања нашег народа", никада овај споменик нису престали да поштују и да воле.
 
- Споменик захвалности Француској је споменик нашег колективног самопоштовања баш као што је знак нашег искреног поштовања и искрене наклоности коју Срби осећају према француском народу. Радујем се његовој обнови баш као што се радујем и високим званицама за које верујем да ће га открити, а радујем се и наставку искрене подршке и сарадње два велика и важна европска народа, Срба и Француза - рекао је министар одбране.
 
Говорећи о о сарадњи између две војске током Првог светског рата, Фредерико Мондолони, амбасадор Републике Француске у Београду истакао је да велике победе на бојном пољу не би биле могуће да од почетка рата, већ у лето 1914 године, није успостављена активна војна сарадња између француске и српске војске.
 
- Француска је слала војне стручњаке и финансијски помогла Србији да се опреми, а улазак Француске у велики војни сукоб не дешава се 1915. године, како се често наводи. Током Немачке, Аустроугарске и Бугарске офанзиве 1915. године Француска флота евакуише више од 200.000 људи - цивила и војника на острво Крф, где се српска војска опоравила - подсетио је амбасадор Републике Француске у Београду.
 
Он је рекао да ће, како би се одала почаст великој историји и заједничким сећањима наших предака, који су се борили раме уз раме, Француска током године организовати серију догађаја. Амбасадор Мондолони је истакао да су у току радови на обнови Споменика захвалности на Калемегдану, и у том смислу је захвалио министру Вулину, који је у име Владине комисије, потписао документе неопходне за почетак обнове.
 
Амбасадор је најавио да ће Француски институт у Србији организовати путујућу изложбу која ће обићи многе градове у Србији, а биће састављена од докумената и фотографија које су прикупили историчари али посебно, и од докумената и прича које ће грађани Србије желети да поделе са организатором, и у том смислу упутио позив свима онима који располажу таквим материјалом да их доставе, како би изложба била што успешнија.
 
Амбасадор Републике Француске је најавио и остале догађаје којима ће бити обележен велики јубилеј - пројекције филмова, манифестације, церемоније доделе признања и сакралне свечаности, а како је рекао, неће недостајати ни академских расправа и историјских анализа.
 
На конференцији за новинаре он је представио и  лого посвећен пријатељству Француске и Србије и рекао да је његова земља поносна јер је пријатељ Србије.

- Обележавамо прошлост али смо окренути сарадњи у будућности.
 
Државни секретар у Министарству за рад, борачка и социјална питања Негован Станковић истакао је да је Србија увек водила ослободилачке а никад освајачке ратове.Он је подсетио да је наша земља почела 2014. године с обележавањем важних датума Великог рата.
 
- Србија има више од 6000 ратних меморијала и они сведоче како су и где су све наши преци остављали своје животе. Споменик захвалности Француској је једини меморијал који није посвећен нашим људима или војсци него страној држави - рекао је Станковић и потврдио да је Влада Србије издвојила 22 милиона динара за његову реконструкцију.
 
План реконструкције и будући изглед споменика Захвалности Француској презентовала је директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда Нела Мићовић која је изразила очекивање да ће радови на монументу бити завршени до краја августа.
 
Конференцији за новинаре у Амбасади Републике Француске у Београду присуствовали су и министар за рад борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и амбасадори савезничких држава у Првом светском рату Марока и Белгије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
16.03.2018
mp4 (199,21 MB)
Министар Вулин
16.03.2018
mp4 (135,41 MB)
Конференција за медије