Министарство одбране Републике Србије
 
22.02.2018.

Војнотехничка сарадња у сталном успону



Министар одбране Александар Вулин састао се данас у Минску са министром одбране Белорусије генерал-потпуковником Анрејем Равковим, са којим је разговарао о унапређењу билатералне војне сарадње и актуелној безбедносно-политичкој ситуацији у региону и свету.
 
Министри Вулин и генерал-потпуковник Равков истакли су важност свеукупних односа Србије и Белорусије, заснованих на историјском пријатељству двеју држава.
 
Министар Вулин је рекао да ће Србија и Белорусија наставити са постигнутим договорима о војнотехничкој сарадњи, али и видно унапређивати међусобне односе.
 
- Разговарали смо и о заједничком учешћу у мировним операцијама, о војнообразовној сарадњи и, наравно, о наставку војнотехничке сарадње. То значи да разматрамо бројне могућности за опремање и модернизацију наше Војске, првенствено када је у питању набавка ваздухопловних система, модернизација наше технике, али исто и разговори о томе како бисмо могли да радимо заједно и за трећа тржишта, како бисмо нашу војну индустрију могли да упослимо заједно са белоруском, истакао је Вулин.
 
Он је напоменуо да су политички односи Србије и Белорусије изузетни.
 
- Овде се Александар Вучић веома цени и посебно његов став да се према Белорусији односи као самосталној, сувереној земљи, без обзира на треће стране. Ми смо пријатељске земље и тако ћемо наставити да се понашамо. Ја сам имао и то задовољство овде да чујем колико се високо цени наша Војска, колико се високо цени наша држава и колико се цени и поштује наш врховни командант, нагласио је министар Вулин.
 
Саговорници су са задовољством констатовали да се билатерална сарадња у области одбране стално унапређује, на обострано задовољство, о чему говори све већи број узајамних посета високог нивоа, као и врло успешна реализација заједничке вежбе „Словенско братство“ коју заједно изводе припадници оружаних снага Белорусије, Србије и Руске Федерације.
 
Након данашње посете Белорусији, на позив министра одбране Руске Федерације генерала армије Сергеја Шојгуа,  министар Александар Вулин и делегација Министарства одбране отпутоваће у Москву где ће сутра присуствовати свечаности поводом обележавања стогодишњице формирања Црвене армије и разговарати са домаћинима на маргинама свечаности.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.02.2018
mp4 (84,79 MB)
Изјава министра Вулина
22.02.2018
mp4 (178,78 MB)
Посета Белорусији