Министарство одбране Републике Србије
 
06.02.2018.

Кључ мира и стабилности на Балкану је заустављање Велике Албаније



Осврнувши се на изјаву Хашима Тачија да ће споразум Београда и Приштине бити спроведен ове године, министар одбране Александар Вулин је објаснио да је Тачи представник једне територије, а да је новинарско питање постављено у име озбиљне државе да ли може нешто тако да се деси.

- Дакле није то нешто што може тако да се ради. Постоји Устав, постоје закони, постоје начини на које се нешто дешава. Ја сам изложио како то изгледа из мог угла. Не мислим да се може решавати само један део српског националног питања да би то било успешно. Сматрам да се српско национално питање мора решавати у целини да бисмо обезбедили трајан и одржив простор за живот, трајан и одржив мир за будућност нас и наше деце. Ако је замрзнути конфликт лош на Косову и Метохији, што ја мислим да јесте, онда је замрзнути конфликт и у другим деловима где живи српски народ такође веома лош. Ми морамо себи признати да он постоји и почети да радимо на решавању свих проблема који оптерећују српски народ. Управо да би будућност наше деце била сигурна, објаснио је министар одбране.

Коментаришући наводе Тачија, министар Вулин је нагласио да „ми разговарамо са Великом Албанијом“.

- Ми на Косову и Метохији заустављамо Велику Албанију и договор који бисмо постигли би био први пут, након читавог века, да Велика Албанија почиње да се враћа назад. До сада је непрекидно напредовала и као што видите покушава и даље да напредује. За мир и будућност Балкана је  кључно да се не ствара Велика Албанија и да Велика Албанија не настави са својим агресивним кретањем. То је кључно за мир и стабилност читавог Балкана, не само за односе Срба и Албанаца, већ и свих народа који живе на Балкану, истакао је министар Вулин.

Одговарајући на новинарско питање зашто су представници Српске листе гласали за Рустема Беришу у косовској Скупштини, министар одбране Александар Вулин запитао се како је могуће да је Бериша члан Владе такозваног Косова.

- Он је неко ко себе представља као министар одбране, претпостављам да има таква нека формулација, човек који је 2015. године осуђен од нашег суда у Нишу за ратне злочине. И он је члан косметске владе, састаје се са међународним званичницима, а ја стално упозоравам на то. Био бих захвалан свим представницима медија када бисте мало више расветлили ту чињеницу, а сигуран сам да ћете ви обратити посебну пажњу на то да је један осуђени ратни злочинац члан косметске владе, и нико још од представника медија, па ни српских, није поставио то питање, ко га је изабрао тамо и како је могуће да тамо уопште буде, докле ће бити тамо и да ли ће се повући, да ли ће једном одговарати за оно за шта га је српски суд легитимно осудио, поручио је министар Вулин.
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
06.02.2018
mp4 (173,61 MB)
Изјава