Министарство одбране Републике Србије
 
05.02.2018.

Састанак министра одбране са амбасадором Француске



Министар одбране Александар Вулин и новоименовани амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони разговарали су данас о сарадњи две земље и могућностима унапређења сарадње у области одбране.

Вулин и Мондолони сагласили су се да традиционално добри и пријатељски односи Србије и Француске доприносе унапређењу политичког дијалога. Посебну ноту укупној сарадњи даје и лични однос председника Вучића и Макрона, са нагласком на унапређење билатералних односа две земље.

-У оквиру реализације Споразума о стратешком партнерству две државе постоји простор за даље унапређење сарадње у области одбране и очување мира у мисијама Уједињених нација и Европске уније. Србија остаје посвећена војној неутралности, развијајући односе са свим заинтересованим странама и у складу са својим националним интересима и спољнополитичким приоритетима - рекао је министар одбране.

У разговору је констатовано да је сарадњa у области одбране развијена, али да има простора за даље њено унапређење.  

 - Унапређење сарадње доприносе сусрети на високом нивоу, тако да очекујем да ћу бити у прилици да се у току године сретнем са министарком одбране Флоренс Парли – истакао је министар Вулин.

По питању ситуације на Косову и Метохији, министар Вулин је нагласио да Србија настоји да мирним средствима обезбеди нормалан живот српске заједнице на том простору, где једино КФОР препознајемо као партнера и носиоца сабилности.

 - Чинимо све да не дође до најављене трансформације Косовских снага безбедности у тзв. „војску Косова“, што сматрамо кршењем резолуције Савета безбедности УН 1244 и Војнотехничког споразума из Куманова – истакао је министар одбране.

Министар Вулин је нагласио значај унапређења сарадње у заједничком учешћу у мировним операцијама и борбеним групама Европске уније, као и у области војнообразовне, војноекономске и научно-техничке сарадње. Посебно је истакнута посвећеност јачању сарадње у циљу ефикасног одговора на претње стабилности, као што су тероризам, екстремизам и организовани криминал. Очекује се и реализација уговора за набавку хеликоптера H145M са компанијом „Airbus Helicopters“, као и конкретизација бројних могућности за укључивање предузећа одбрамбене индустрије у мреже снабдевача француских компанија и заједничко коришћење развојно-истраживачкх капацитета у Војнотехничком институту и цивилним институтима.

На састанку је било речи и о активности на заједничком обележавању стогодишњице савезничке победе у Првом светском рату, у коме је исковано чврсто савезништво две земље, настављено касније снажним политичким, привредним и културним везама.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.02.2018
mp4 (69,22 MB)
Састанак