Министарство одбране Републике Србије
 
09.01.2018.

Министар Вулин: Србија чува Републику Српску



Министар одбране Александар Вулин, са делегацијом Министарства одбране  Републике Србије и Војске Србије, присуствовао је прослави Дана Републике Српске која се данас одржава у Бања Луци.

Министар одбране је у Председничкој палати присуствовао додели одликовања Томиславу Николићу, као и свечаном дефилеу на Тргу Крајинe који је уследио. Обележавање Дана Републике Српске завршено је свечаном академијом у спортској дворани "Борик".

Честитајући празник свим грађанима Републике Српске, министар Вулин је истакао да Република Србија, као један од својих најважнијих спољнополитичких приоритета, има мир, сигурност и стабилност у читавом региону, додајући да „Босну и Херцеговину поштујемо, Републику Српску волимо“.

- Председник Републике Србије Александар Вучић и Влада Републике Србије увек и на првом месту воде рачуна о томе како живе Срби ван Србије. Како год да се односите према Србима који живе ван Србије, тако се односите и према Србији. Како се односите према Републици Српској, тако се односите и према Србији. Колико чувате и поштујете Србе који живе ван Србије, толико чувате и поштујете Србију и толико вам је стало до односа са Србијом. Република Српска је настала као плод борбе, као потребa српског народа да се јасеновачки геноцид више никада не понови и баш зато Република Српска има обавезу да чува тековине те борбе, да чува дејтонску Босну и Херцеговину, да чува одредбе које су дале могућност српском народу и свим другим народима који живе у Босни и Херцеговини да сами одлучују о себи. Српски народ је изборио своје право да одлучује сам о себи и то право никада и никоме не треба и не сме да препусти, баш као што је и Србија изборила своје право да сама одлучује о себи, својој спољној, својој унутрашњој политици и то право никада и никоме неће и не сме да препусти – поручио је министар Вулин.

Свим грађанима Републике Српске, министар Вулин је, за данашњи велики празник, пожелео да и овај и сваки следећи дочекају у миру, дочекају у слози, дочекају у земљи у којој има будућности за сву нашу децу.

Владу Републике Србије на обележавању Дана Републике Српске на свечаности у Бања Луци представљао је потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Честитајући Дан Републике Српске у име Владе Републике Србије свим њеним грађанима и руководству, министар Стефановић је додао да ће Република Србија наставити и данас и у наредним годинама да, заједно са Републиком Српском гради бољу будућност за грађане и Републике Српске и Републике Србије.
- Наставићемо са инвестицијама, наставићемо да будемо подршка једни другима јер је то најбољи начин да осигурамо да сви људи који овде живе имају чему да се радују. Наш циљ и наш најважнији задатак је да размишљамо о томе како да то боље сутра одговара свима. Ми поштујемо своје комшије, поштујемо територијални интегритет Босне и Херцеговине, али ми волимо Републику Српску, волимо свој народ и то право нико не може да нам отуђи. Наставићемо да размишљамо који су то пројекти који треба заједнички да подржимо, шта је то што можемо да урадимо да можемо да осигурамо да и Република Српска и Република Србија буду јаче свакога дана, јер само снажна Србија може да остане гарант Дејтонског споразума, само снажна Република Србија може да буде ослонац Републици Српској. И ми исто тако знамо да само снажна Република Српска може да помогне Србији да остане гарант мира и стабилности у овом делу Европе – нагласио је министар Стефановић.

Поводом Дана Републике Српске, председник Милорад Додик одликово је у Бања Луци председника Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином и бившег председника Србије, Томислава Николића. Орден Републике Српске на ленти, Томиславу Николићу додељен је за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа измећу Републике Србије, Републике Српске и других држава, као и за изузетан допринос од ширег значаја у афирмацији и послератном развоју Републике Српске.
 
Председник Додик је, на церемонији доделе одликовања истакао да је 9. јануар дан када је створена Република на тежњи српског народа на овом простору да има своју Републику и да буде слободан, подсећајући на важна историјска дешавања која су томе претходила. Он је истакао да су одликовања данас уручена онима који су на различите начине допринели ономе што је Република Србија данас.
 
Говорећи о значају одликовања које му је данас додељено, Томислав Николић је истакао да су два највећа изазова током његовог председничког мандата били – Косово и Метохија и Република Српска. Према његовим речима, као председник је био само човек који је ишао испред воље народа, а воља народа је јасна – Србија и Република Српска одлучиваће заједнички о заједничкој судбини.
 
Обележавању Дана Републике Српске присуствовао је и Његова светост патријарх српски господин Иринеј, који је у бањалучком Храму Христа спаситеља предводио црквени обред поводом славе Републике Српске - Светог Стефана, која се, такође, обележава на данашњи дан.

Међу члановима делегације Министарства одбране и Војске Србије који су данас присуствовали прослави Дана Републике били су и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, в.д. помоћника министра за политику одбране Милан Мојсиловић, в.д. помоћника министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић, командант Команде за обуку генерал-потпуковник Ђокица Петровић, као и начелник Управе за кадрове бригадни генерал Миле Јелић.

У оквиру обележавања 9. јануара - Дана Републике Српске, јуче су на гробљу "Свети Пантелија" у Бања Луци положени венци на Споменик палим борцима Војске Републике Српске. На спомен-обележје цвеће су положили председник Републике Српске Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Недељко Чубриловић. Тим поводом, венци су јуче положени и на Тргу палих бораца НОР-а, на Спомен-костурници на Градском гробљу, а на гробницу 12 бањалучких беба положено је цвеће. У оквиру обележавања Дана Републике јуче је одржана и седница Сената Републике Српске.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
09.01.2018
mp4 (156,23 MB)
Изјава министра Вулина
09.01.2018
mp4 (138,11 MB)
Изјава министра Стефановића
09.01.2018
mp4 (124,48 MB)
Свечаност
09.01.2018
mp4 (85,29 MB)
Додела одликовања
09.01.2018
mp4 (38,03 MB)
Свечана академија