Министарство одбране Републике Србије
 
18.11.2017.

Министар Вулин: Велико поверење у војно здравство



Министар одбране Александар Вулин посетио је Војномедицински центар Нови Београд у коме су данас организовани бесплатни лекарски прегледи за све грађане. У том здравственом центру, као и Војномедицинском центру Нови Сад и Војној болници Ниш у оквиру данашње акције више од 1.200 грађана заказало је лекарске прегледе.

Говорећи о акцији, министар Вулин је истакао да је то начин да се још једном покаже колико је Војска део свакодневног живота сваког грађанина Србије и колико је улагање у Војску улагање и у стандард и цивилног становништва.

- Сваки динар који одвојите за нашу Војску је одвајање динара за побољшање квалитета живота сваког грађанина Србије. Ова акција бесплатних прегеда, без обзира на то да ли имате било какву врсту осигуарања, је покренута у Новом Саду, Нишу и у Београду у војним установама и омогућено је баш свакоме, без обзира да ли је осигураник, без обзира на који начин је осигуран или није осигуран. Интересовање је, заиста, огромно, преко хиљаду људи се, ево, само данас, прегледало и због тог интересовања ћемо ову акцију наставити и свакако ћемо је радити периодично. Она показује да су нам потребни већи капацитети, показује и оно што је мени посебно драго – велико поверење у војно здравство, у војну установу, јер видите колико људи желе да их прегледају управо војни лекари – истакао је мнистар Вулин.

Према његови, речима, Министарство добране ће следеђе године повећати улагања у војно здавство и то ће свакако допринети квалитету живота војних осигураника, али не само војних осиграника.
- Сваке године 3.800 припадника војног здравства прегледа 115.000 војних осигураника, 300.000 цивилних осигураника. Ове године смо на стационарном лечењу имали преко 10.000 војних осигураника, али и 20.500 цивилних осигураника. Сваки динар који уложите у војно здравство је динар у квалитет живота у сваког грађанина Србије – закључио је министар Вулин.

Заступник начелника Управе за војно здравство пуковник др Угљеша Јовичић нагласио је да су током данашње акције у свим градовима пацијенти у највећем проценту обвављали интернистичке, ултразвучне, прегледе неуролога и очних лекара.

- Наши капацитети су данас релативно ограничени и ми ћемо да прегледамо пацијенте које смо данас заказали, и као што је министар Вулин рекао, обављено је више од хиљаду прегледа у свим војноздравственим установама где је акција данас организована. Међутим, имамо потребе да ову акцију брзо поновимо и ми смо свим пацијентима којима данас нисмо стигли да завршимо преглед узели телефонске бројеве и ми ћемо их обавестити, и већ можда следеће недеље ће за њих бити организовани прегледи како би смо ту акцију завршили, и наравно, касније наставили – истакао је пуковник Јовичић.
Међу грађанима Београда који су искористили данашњу акцију бесплатних прегледа у ВМЦ Нови Београд био је и Драгомир Томић.

- Обавио сам прегледе и задовољан сам због организовања ове акције. Био сам код хирурга, очног и ушног лекара, тако да сам задовољан овом акцијом, јер нисам имао здравствену књижицу и успео сам ову акцију да искористим на најбољи начин – поручио је Драгомир Томић.

Осим Београда, бесплатни лекарски прегледи организовани су данас, у времену од 8 до 14 часова, и у Војној болници Ниш и Војномедицинском центру Нови Сад, где су за прегледе грађана ангажоване интернистичке гране медицине, хирургија, радиологија, одељења физикалне медицине, биохемије и стоматологије.

У Војној  болници Ниш обављено је укупно 465 специјалистичких  прегледа, 129 радиолошких дијагностичких  процедура и пет спирометрија, док је 18 пацијената упућено ради  допунских лабораторијских анализа.

Кроз капију новосадске војне болнице већ је до 8,30 часова прошло више од 250 заинтересованих пацијена из Јужнобачког округа. Према речима управника Војномедицинског центра пуковника Братољуба Бркљаче, који је и лично пожелео добродошлицу првим пацијентима, грађани су и иначе веома заинтересовани за прегледе у војној болници која већ седму годину ради у оквиру здравствених установа Војводине.

Највећи број пацијената био је испред ординација кардиолога, радиолога и лабораторије, те су изразили наду да ће акција бити настављена.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
18.11.2017
mp4 (167,77 MB)
Изјава министра Вулина
18.11.2017
mp4 (81,82 MB)
Изјава др Угљеше Јовичића
18.11.2017
mp4 (135,67 MB)
Анкета
18.11.2017
mp4 (122,3 MB)
Покривалица