Министарство одбране Републике Србије
 
11.11.2017.

Честитке министра одбране поводом војних празника



Честитка поводом Дана безбедносне службе
 
Свим припадницима безбедносне службе честитам 12. новембар – Дан службе.
 
Тог дана 1839. године, донет је Војни закон који је правни акт у коме се на целовит начин дефинишу питања безбедносне и контраобавештајне заштите војске Кнежевине Србије. Настављајући традицију дугу готово два века, упркос бројним искушењима у раду, током протекле године, професионалним обављањем задатака, потврдили сте да имате способности и капацитете да успешно реализујете задатке из ваше надлежности.
 
Честитам вам празник, уз жељу да с једнаким успехом решавате изазове који вам предстоје и на тај начин обезбеђујете стабилност система одбране и дајете пун допринос безбедности Републике Србије.
 
Честитка поводом Дана Војнобезбедносне агенције
 
Свим припадницима Војнобезбедносне агенције честитам 12. новембар – Дан Агенције.
 
Од доношења Војног закона којим су детаљно разрађени облици угрожавања безбедности војске, предвиђена дела и санкције због издаје, бекства, побуне и других облика појединачног или колективног деловања и у коме се на целовит начин дефинишу питања безбедносне и контраобавештајне заштите војске Кнежевине Србије, настављајући традицију дугу готово два века, успешно обављате задатке у борби против организованог криминала, корупције и других потенцијалних безбедносних претњи показујући да сте кључни чинилац безбедносно-обавештајног система како Министарства одбране и Војске Србије, тако и Републике Србије.
 
Честитам вам празник, уверен да ћете и убудуће допринети унапређењу безбедности система одбране и афирмације ваше агенције.
 
Честитка поводом Дана верске службе
 
Свим припадницима верске службе честитам 12. новембар – Дан службе.
 
Настављајући традицију дугу готово два века, када је доношењем Војног закона у Војсци Кнежевине Србије, 1839. године по први пут дефинисано вршење верске службе у Војсци, а након дужег периода дисконтинуитета у војним традицијама по питању верске службе, ради остваривања слободе вероисповести у Војсци Србије, Законом о Војсци Србије из 2007. године организована је и уређена верска служба.
 
У протеклом периоду показали сте како се јачају духовне и моралне вредности припадника Министарства одбране и Војске Србије, чувају и негују војничке врлине и патриотизам, као и обликују грађанске одговорности. Верска служба је умногоме допринела развоју, изградњи, одржавању и повећању оперативних способности Војске Србије извршавајући дефинисане мисије и задатке.
 
Честитам вам празник, уверен да ће племените врлине постати правило понашања свих нас у Министарству одбране и Војсци Србије.