Министарство одбране Републике Србије
 
30.10.2017.

Ускоро монографија о спомен-собама



У Анекс сали Дома гарде у Топчидеру данас је одржан радни састанак у вези израде монографије о спомен-собама у Министарству одбране, а чија промоција је планирана за 11. новембар 2018. године, када се прославља Дан примирја у Првом светском рату и уједно 100 година од завршетка тог сукоба.

Поздрављајући присутне, државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић подсетио је да осветљавање једног дела традиције и војне историје на овим просторима уједно и осветљавање дела историје целог народа и државе.

Начелник Управе за традицију, стандард и ветеране у Сектру за људске ресурсе пуковник Слађан Ристић истако је да се Министарство одбране активно укључило у обележавање стогодишњице Првог светског рата, те да је монографија, чија израда је планирана за ову годину, круна тог процеса.

- Монографија, која би била посвећена спомен-собама, обухватала би историју војних традиција од 1804. године до краја Првог светског рата. Монографија би се радила као једно дело, с тежиштем на нововековној војној историји, рекао је пуковник Ристић,  нагласивши да би монографију пратио и документарни филм у коме би свака од 30 спомен-соба, колико их има у Министарству одбране и Војсци Србије, нашла своје место.

Директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица С. Карапанџин нагласио је да ће монографија бити само почетак свеобухватног уређења српских војних традиција уз равноправан однос према свим периодима српске војне историје.

- Предлажем да ова монографија и све наредне које будемо објављивали буду јединствена едиција под називом „Култура сећања“. На тај начин би и идејно и технички с овом монографијом биле повезане и све будуће које ће се радити, рекао је пуковник Карапанџин истичући да је сада прикупљање и сређивање архивске грађе тежишни посао.

Директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић представила је пример добре сарадње између Војске и градског архива презентујући спомен-поставку из центра за обуку Копнене војске у Пожаревцу „Два века војске у Браничеву“ која је постала део туристичке понуде тог града.

Након дискусије свих учесника, државни секретар Живковић закључио је да „Велики рат завређује не само прмерен начин завршетка обележавања његове стогодишњице већ и да спречи ревизију историјских чињеница“. Монографија ће, истакао је он, дати покретачку снагу и пружити услове за отпочињање пројекта од националног значаја на трајном уређењу вредновања, чувања и развијања националних војних традиција.

Састанку су присуствовали представници команди, јединица и установа Министарства одбране и Војске Србије, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства културе и информисања, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, представници локалних самоуправа, института и архива.