Министарство одбране Републике Србије
 
28.10.2017.

Последњи тематски дан на Сајму књига



Субота на Сајму књига била је прилика да се на штанду Министарства одбране и Медија центра „Одбрана“ представе три књиге: „Рани и одложени здравствени ефекти  осиромашеног уранијума“ проф. др Мирјане Жунић, лекара у Клиничком центру Србије и предавача по позиву Војно медицинске академије, „Српска африкијада“, зборник културне повести наше војске у северној Африци током Првог светског рата и „Пут у Сарајево“, британског историчара Џона Рола.
 
Мирјана Сандић, уредница ових издања, рекла је да проблем осиромашеног уранијума тек постаје присутан као тема у свету а нарочито код нас: „Због употребе ове муниције у Ираку и на Балкану, ова је књига могла носити назив и '4х4 ', јер је ова муниција употребљена најмање четири пута у четири ратна сукоба. Извесно је да је на сцени тихи убица, тројански коњ нуклеарног рата.“
 
Изражавајући захвалност аутору и издавачу на храбрости да уђу у ову тему коју по њему прати дугогодишње прикривање, академик Љубиша Ракић је рекао и да се предуго  сматрало да су последице бомбардовања овом муницијом локалне, што није тачно:
„Ефекти које професор Жунић овде доказује имају два момента – непосредан и онај дуготрајни, на великој дистанци. После Заливског и балканских ратова, ниво радијације је био повећан на великим раздаљинама. Осиромашени уранијум нема тренутних великих последица као у Хирошими и Нагасакију, али његове мале дозе, које су свугде, врше промене на живим организмима, и њихови ефекти се вишестрко умножавају у будућности. Ми се морамо окренути будућности, и наука треба да да одговор на то како се заштитити. Наравно, таблоидни приступ овом проблему није добар, само научни долази у обзир.“
 
Др Ђуро Коруга, други рецензент књиге која је настајала седам година, рекао је да је њена окосница разматрање ефекта који је још 1972. године уочио канадски стручњак Тед Хау: „Мале дозе на дужи рок имају већи ефекат. Истовремено, то је оно око чега се ломе копља кад је реч о осиромашеном уранијуму. Последице се морају мерити, а тема је тим битнија што се данас не могу искључити локални нуклеарни ратови мањег интензитета.“
 
Зоран Хамовић, директор и уредник издавачке куће „Клио“ са којом је „Одбрана“ издала друге две представљене књиге рекао је да су „Српска африкијада“ и „Пут у Сарајево“ враћање у сећање оног што је за српску културу веома важно, али и покушај да се разбистри наш однос према прошлости:
 
„У северној Африци, нарочито око Бизерте, се након повлачења нашло 60 000 наших земљака. Они су тамо показали како једна таква и толика војска може да функционише и да један тежак тренутак претвори у не само физичко већ и духовно оздрављење које их је касније одвело до блиставе победе. Јер, у Бизерти је било симфонијских оркестара, песника, сликара, постојала је жива културна делатност која је вратила људе са оздрављеним идентитетом. Наши људи тамо су на нултој позицији рекли 'не, ми и даље постојимо'. И вратили се. То је 'Српска африкијада', сведочанство о томе.“

Представљајући трећу књигу, „Пут у Сарајево“, Хамовић је нагласио да је реч о есејима великог историчара Џона Рола у којима он још једном доказује ко је одговоран за избијање Првог светског рата и одговара на све покушаје историјског ревизионизма у савремене политичке сврхе.
 
Документарни филм „Војногеографски институт кроз три века“, „Ратна бележница 126. бригаде ВОЈИН“ и получасовни филм „Застава филм у 2016“  приказани су као део серијала Савремене продукције „Застава филма“ претпоследњег дана Сајма.

Данашњи сајамски дан на штанду Министарства одбране и МЦ „Одбрана“ завршен је трибином под називом „Војна етика - записи о људима и књигама“ чији су учесници били предавач етике на Филозофском факултету у Београду, др Јован Бабић, пуковник у пензији Борислав Гроздић,  директор МЦ „Одбрана“ пуковник Стевица Карапанџин, начелник Одсека за морал, културу и традицију Војске Србије, пуковник Срећко Кузмановић и др Александар Стевановић са Правног факултета за привреду и правосуђе у Новом Саду. 
 
Прочитајте: Хроника Сајма књига, 6. дан
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
28.10.2017
mp4 (140,39 MB)
Последњи тематски дан на Сајму књига