Министарство одбране Републике Србије
 
18.10.2017.

Министар Вулин: Свет се неповратно променио



Министар одбране Александар Вулин отворио је данас научну конференцију „Асиметрија и стратегија“ у Дому Гарде на Топчидеру. Поручио је да се свет мења и то, нажалост, на горе, да није свака промена добра те да томе сведочимо.
 
- Свет постаје све небезбедније место. Свет постаје место у коме су претње све извесније, а у коме су наши одговори врло често недовољни или их једноставно и немамо. Откако су наука и свет прогласили смрт идеологија, прогласили да се историја више неће мењати, живели смо у краткотрајном периоду заблуде да живимо у најбољем од свих система. Показало се да је заблуда дубока колико и горко разочарање. Сукоби у којима живимо и трајемо показали су се као дубоки, тешко сагледиви и сукоби на које све ређе имамо одговор. Изазови са којима се сви суочавамо су изазови о којима смо размишљали мало, или нимало.Од мигрантске кризе до успона терористичких група, преко сајбер тероризма па све до асиметричних претњи које осећамо унутар самог друштва, и ван друштва, постали су изазови на које немамо прави одговор. Један од разлога значаја и вашег данашњег скупа јесте што је ово још један од покушаја да пронађемо одговор. Да признамо себи да одговор немамо, изјавио је министар Вулин.
 
Како је истакао министар одбране, успон Исламске државе је успон зла који превазилази националне границе, који сада доказује да не постоји као територија, већ као идеја.
 
- Мигрантска криза за коју нико не зна како ће се завршити и колико ће дубоко и трајно променити земље којима је изложена, па чак и земље у којима је настала, упозоравају нас да време које је пред нама неће моћи да се решава онако како смо мислили да може, или онако како нас је до сада учила доктрина и наука. Свет се неповратно променио. И није се променио на боље. Оно што нам остаје као сидро, као упориште, као могућност да од нечега кренемо јесте управо познавање добра и зла. Јесте осећај тако дубоко усађен у свако људско биће и сваку организовану људску заједницу - разликовања добра и зла и суштина постојања људског друштва у коме нећете наметати готове одговоре слабијем. Суштина људског друштва у коме ће прихватити право народа на избор сопственог живота, на избор начина живота. У коме ћете прихватити да свако има специфичност која неће угрозити друге и која ће омогућити само постојање онога што зовемо људском заједницом, поручио је Вулин и додао да глобализација мора да учини корак уназад и да прихвати бар право на постојање слободног народа, право на постојање слободне земље ма колико она мала била, или не, у стању да управља светским токовима и процесима.
 
- Без тога, без повлачења глобализације бар за корак, ми ћемо имати глобалну претњу, али нећемо имати глобални одговор. Нисам вам ништа помогао, али сам са вама поделио своје сумње, своје страхове и оно што мој народ чини баш таквим какав он и јесте. Разликовање добра од зла. И ако велики ишта могу да науче од мог народа онда је то да је мој народ увек био на страни слободе. Како се Срби определе тако се определила слобода. Тако је било увек, рекао је министар Вулин.
 
Присутнима на скупу се обратила и директорка Института за стратегијска истраживања Јованка Шарановић те поручила да знање и стратегијска мисао морају да имају посебно значајно место у дефинисању одговора на све драматичније угрожавање глобалне безбедности.
 
Такође, присутне на научном скупу поздравио је и начелник Школе националне одбране пуковник Мирослав Талијан који је нагласио да континуитет промена и проблема захтева да гледамо у будућност, да предвиђамо, и да исту доводимо у садашњост, чинећи на тај начин наше одговоре спрам опасности, квалитетним и брзим, али пре свега ефективним ефикасним и законитим.
 
Једнодневна научна конференција „Асиметрија и стратегија“, на којој учествују представници из Србије и иностраних земаља, обухвата три тематска панела – концепт асиметричне претње, стратегијски контекст савремених асиметричних претњи и релевантност класичне стратегијске мисли.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
18.10.2017
mp4 (257,58 MB)
Обраћање министра Вулина
18.10.2017
mp4 (90,28 MB)
Конференција