Министарство одбране Републике Србије
 
14.10.2017.

Вулин: Кајем се што сам рекао истину



Министар одбране Александар Вулин изјавио је данас да се искрено каје што је рекао истину како је купио стан и поручио да је стан купљен пре шест година када није био у извршној власти.
Вулин је одговарајући на питања на представљању првих 100 дана рада Владе рекао да се прича око куповине тог стана понавља на сваких шест месеци већ годинама уназад, те да јој се некада даје више, а некада мање да на значају.



- Али дошло је време да се тој причи да на значају и да буде далеко већа. Дакле, сви подаци су познати. Познати су већ шест година. Четири године касније Агенција за борбу против корупције улази у причу о њему. Две године се већ медији непрекидно баве њиме, на сваких шест месеци, проверите, баш као што последње две и по године се објављује у Времену, НИН-у, Данас-у, на свим порталима да имам кућу на Дедињу, Сењаку, Бежанијској коси, Португалу, Грчкој. Дакле, то све постоји.
Некада се томе да значај, некада се сви потруде да то буде једина прича, а некад не. Некада нисам био министар војни, сада јесам. Као што видимо то има своју цену. Одмах да вам кажем о мом стану, односно о половини мог стана на Звездари, у Београду, писало се, шеровало, твитовало, говорило, лајковало више него о свим пљачкашким приватизацијама у Србији од 2000. на овамо и више него о имовини било ког политичара од 2000. године на овамо. У реду, ја бих волео да смо посветили бар 10 посто толико пажње пљачкашким приватизацијама, можда би неко одговарао. Није нико. У реду. Ја не тражим никаква оправдања.

- Оно што ја хоћу да вам кажем и што је добро да зна цела Србија јесте да сам стан купио пре шест година, у време када нисам био никакав представник извршне власти и када сам могао само да, као и већина мојих колега овде, да се надам да ћемо постати власт, у то време сам био народни посланик и то неколико недеља. И то је све. Али и то је добро. Оно што хоћу да кажем целој Србији, због чега се искрено кајем, а то је што сам рекао истину. Искрено се кајем што нисам размишљао како та истина звучи. Искрено се кајем што нисам урадио било шта друго него што сам рекао истину. Требало је да  размишљам како ће то звучати. Није требало да кажем  како је то урађено. Није требало да кажем да ми је помогла породица. Није требало да кажем. Могао сам да кажем било шта друго. Требало је да кажем било шта друго. Требало је. Нисам то урадио.



- Рекао сам истину пре шест година не размишљајући да ће та истина бити најстрашнија оптужба у Србији. Требало је да не кажем истину. Кајем се што сам говорио истину. Кајем се што сам поступио по закону. Требало је да не пријавим, могло је врло једноставно. Могао сам да  пријавим на супругу, мајку, брата, оца, без проблема. Немојте заборавити, то није никаква зграда. Нисам изградио зграду на врачарском пашњаку него сам легално, званично, јавно пријавио куповину свог стана пре шест година и то урадио са супругом и читавом породицом. .И све што сам имао и могао дао сам у то. Погрешио сам. Требало је да поступим као ови за које сад откривате да имају јахте у Хрватској.
Требало је да образложим да ми је то све дао некакав таст и да нико никад не тражи од тог таста пореску пријаву, нема потребе, јер све је у реду, договорили смо се. Требало је. Нисам. Рекао сам истину не размишљајући колико та истина може да буде штетна. Не размишљајући шта ће та истина урадити мени и мојој породици, не размишљајући шта ће та истина у политичком смислу урадити мени. Све сам рекао истражним органима неколико пута, радујем се, ја сам први затражио да се све још једном провери.

- Идемо све још једном. Нема везе, два тужилаштва нису важна, Агенција није важна, нико није важан, идемо из почетка, радујем се томе, али шта ће бити ако се опет потврди да је све баш тако како сам рекао. Хоће ли ико од вас рећи извини за то што смо те звали лоповом, криминалцем, лудаком, лажовом. Неће. Хоће ли било ко од вас рећи било шта да је погрешио - неће. Кажу да у правним државама, а Србија је правна држава, постоји нешто што се зове претпоставка невиности. Кажу да док неког не осудиш мораш да напишеш ако, можда, ако се докаже... Никоме од вас то није пало на памет. Занимљиво, када је председник Републике Србије коментаришући пресуду Мишковићу, рекао  ево вам тајкуни, нек они владају Србијом сви сте скочили на њега говорећи да је то притисак на правосуђе. А када одлуке тужилаштва које вам се не допадају када сам ја у питању коментаришете онда је то доказ да у Србији нема правне државе.
Ајде да једном барем пробамо да имамо исте аршине, ништа више од тога. Само ако, само додајте можда, само додајте ако се докаже, само када се заврши, ништа више не тражим од вас. Без и најмање сумње, сви сте ми судили, сви сте ми пресудили, а сви државни органи који су рекли да нема кривичног дела за вас су срамота, све сте их напали и то није притисак на правосуђе, не никако. Притисак на правосуђе је само уколико се каже нешто што не одговара многима од вас. И још једном, радујем се и тражим, ако ово није притисак на правосуђе, да се још једном све провери, да се трећи и четврти пут провери. И још једном хоћу да цела Србија зна, искрено се кајем што сам рекао истину. Није требало.

 
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.10.2017
mp4 (248,25 MB)
Кајем се што сам рекао истину