Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.10.2017.

Vulin: Kajem se što sam rekao istinu



Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da se iskreno kaje što je rekao istinu kako je kupio stan i poručio da je stan kupljen pre šest godina kada nije bio u izvršnoj vlasti.
Vulin je odgovarajući na pitanja na predstavljanju prvih 100 dana rada Vlade rekao da se priča oko kupovine tog stana ponavlja na svakih šest meseci već godinama unazad, te da joj se nekada daje više, a nekada manje da na značaju.



- Ali došlo je vreme da se toj priči da na značaju i da bude daleko veća. Dakle, svi podaci su poznati. Poznati su već šest godina. Četiri godine kasnije Agencija za borbu protiv korupcije ulazi u priču o njemu. Dve godine se već mediji neprekidno bave njime, na svakih šest meseci, proverite, baš kao što poslednje dve i po godine se objavljuje u Vremenu, NIN-u, Danas-u, na svim portalima da imam kuću na Dedinju, Senjaku, Bežanijskoj kosi, Portugalu, Grčkoj. Dakle, to sve postoji.
Nekada se tome da značaj, nekada se svi potrude da to bude jedina priča, a nekad ne. Nekada nisam bio ministar vojni, sada jesam. Kao što vidimo to ima svoju cenu. Odmah da vam kažem o mom stanu, odnosno o polovini mog stana na Zvezdari, u Beogradu, pisalo se, šerovalo, tvitovalo, govorilo, lajkovalo više nego o svim pljačkaškim privatizacijama u Srbiji od 2000. na ovamo i više nego o imovini bilo kog političara od 2000. godine na ovamo. U redu, ja bih voleo da smo posvetili bar 10 posto toliko pažnje pljačkaškim privatizacijama, možda bi neko odgovarao. Nije niko. U redu. Ja ne tražim nikakva opravdanja.

- Ono što ja hoću da vam kažem i što je dobro da zna cela Srbija jeste da sam stan kupio pre šest godina, u vreme kada nisam bio nikakav predstavnik izvršne vlasti i kada sam mogao samo da, kao i većina mojih kolega ovde, da se nadam da ćemo postati vlast, u to vreme sam bio narodni poslanik i to nekoliko nedelja. I to je sve. Ali i to je dobro. Ono što hoću da kažem celoj Srbiji, zbog čega se iskreno kajem, a to je što sam rekao istinu. Iskreno se kajem što nisam razmišljao kako ta istina zvuči. Iskreno se kajem što nisam uradio bilo šta drugo nego što sam rekao istinu. Trebalo je da  razmišljam kako će to zvučati. Nije trebalo da kažem  kako je to urađeno. Nije trebalo da kažem da mi je pomogla porodica. Nije trebalo da kažem. Mogao sam da kažem bilo šta drugo. Trebalo je da kažem bilo šta drugo. Trebalo je. Nisam to uradio.



- Rekao sam istinu pre šest godina ne razmišljajući da će ta istina biti najstrašnija optužba u Srbiji. Trebalo je da ne kažem istinu. Kajem se što sam govorio istinu. Kajem se što sam postupio po zakonu. Trebalo je da ne prijavim, moglo je vrlo jednostavno. Mogao sam da  prijavim na suprugu, majku, brata, oca, bez problema. Nemojte zaboraviti, to nije nikakva zgrada. Nisam izgradio zgradu na vračarskom pašnjaku nego sam legalno, zvanično, javno prijavio kupovinu svog stana pre šest godina i to uradio sa suprugom i čitavom porodicom. .I sve što sam imao i mogao dao sam u to. Pogrešio sam. Trebalo je da postupim kao ovi za koje sad otkrivate da imaju jahte u Hrvatskoj.
Trebalo je da obrazložim da mi je to sve dao nekakav tast i da niko nikad ne traži od tog tasta poresku prijavu, nema potrebe, jer sve je u redu, dogovorili smo se. Trebalo je. Nisam. Rekao sam istinu ne razmišljajući koliko ta istina može da bude štetna. Ne razmišljajući šta će ta istina uraditi meni i mojoj porodici, ne razmišljajući šta će ta istina u političkom smislu uraditi meni. Sve sam rekao istražnim organima nekoliko puta, radujem se, ja sam prvi zatražio da se sve još jednom proveri.

- Idemo sve još jednom. Nema veze, dva tužilaštva nisu važna, Agencija nije važna, niko nije važan, idemo iz početka, radujem se tome, ali šta će biti ako se opet potvrdi da je sve baš tako kako sam rekao. Hoće li iko od vas reći izvini za to što smo te zvali lopovom, kriminalcem, ludakom, lažovom. Neće. Hoće li bilo ko od vas reći bilo šta da je pogrešio - neće. Kažu da u pravnim državama, a Srbija je pravna država, postoji nešto što se zove pretpostavka nevinosti. Kažu da dok nekog ne osudiš moraš da napišeš ako, možda, ako se dokaže... Nikome od vas to nije palo na pamet. Zanimljivo, kada je predsednik Republike Srbije komentarišući presudu Miškoviću, rekao  evo vam tajkuni, nek oni vladaju Srbijom svi ste skočili na njega govoreći da je to pritisak na pravosuđe. A kada odluke tužilaštva koje vam se ne dopadaju kada sam ja u pitanju komentarišete onda je to dokaz da u Srbiji nema pravne države.
Ajde da jednom barem probamo da imamo iste aršine, ništa više od toga. Samo ako, samo dodajte možda, samo dodajte ako se dokaže, samo kada se završi, ništa više ne tražim od vas. Bez i najmanje sumnje, svi ste mi sudili, svi ste mi presudili, a svi državni organi koji su rekli da nema krivičnog dela za vas su sramota, sve ste ih napali i to nije pritisak na pravosuđe, ne nikako. Pritisak na pravosuđe je samo ukoliko se kaže nešto što ne odgovara mnogima od vas. I još jednom, radujem se i tražim, ako ovo nije pritisak na pravosuđe, da se još jednom sve proveri, da se treći i četvrti put proveri. I još jednom hoću da cela Srbija zna, iskreno se kajem što sam rekao istinu. Nije trebalo.

 
videoVIDEOGALERIJA
14.10.2017
mp4 (248,25 MB)
Kajem se što sam rekao istinu