Министарство одбране Републике Србије
 
22.09.2017

Србија наставља политику војне неутралностиМинистар одбране Александар Вулин посетио је данас седиште НАТО у Бриселу, где се састао са заменицом генералног секретара НАТО Роуз Готемилер и са помоћником генералног секретара НАТО за инвестиције у области одбране Камилом Грандом.

У разговору са заменицом генералног секретара НАТО Роуз Гoтемилер размењена су мишљења о политичко-безбедносној ситуацији у региону, као и о актуелним питањима сарадње под окриљем Програма „Партнерство за мир“ и сарадње Војске Србије са снагама КФОР, а министар Вулин је захвалио саговорници на напорима које чини на укупној стабилизацији безбедносног стања, као и на подршци и разумевању позиције Републике Србије у региону и шире.
 
- Још једном сам поновио нашим домаћинима да Србија није заинтересована да постане члан НАТО савеза као ни било којег другог војног савеза, да ће наставити са политиком војне неутралности али да ћемо водити рачуна да нашу сарадњу са НАТО савезом кроз Партнерство за мир унапређујемо, настављамо и да све оно што је корисно за нашу земљу и за нашу војску узимамо. Да прихватамо све оно што ће учинити да се наша армија боље развија, да напредује, али исто тако све што је корист наше земље и нашег народа, изјавио је Вулин.
 
Током разговора са заменицом генералног секретара НАТО министар одбране захвалио је и на учешћу НАТО у снагама КФОР и рекао да Србија никако не може да прихвати формирање војске Косова.
 
- Сматрамо то безбедносном претњом и великим проблемом за читаву регију, али снажно подржавамо КФОР и улогу НАТО савеза у њему, и сматрамо да се улога КФОР ни на који начин не сме умањити и ни на који начин се на простору Косова и Метохије не сме осетити недостатак његова утицаја.
 
Госпођа Готемилер је посебно захвалила председнику Вучићу на храбрости с којом води Србију и на храбрости с којим води унутрашњи дијалог када је у питању Косово и Метохија. Његова улога се веома цени и овде и сви веома поштују нашу позицију војне неутралности и наш став да ћемо увек да водимо балансирану политику када су у питању однос према НАТО савезу и било ком другом војном савезу, рекао је Вулин.
 
У одвојеном сусрету са помоћником генералног секретара за инвестиције у области одбране Камилом Грандом министар Вулин је пренео посвећеност наше земље у процесу нормализације цивилног ваздушног саобраћаја изнад Балкана. Нагласио је неопходност наставка даљих разговора усмерених на изналажење обострано прихватљивог решења у наведеном процесу, које треба бити засновано на Резолуцији Савета безбедности Уједињених нација 1244 и Војнотехничком споразуму. Унапређење безбедности и контроле ваздушног саобраћаја на овом простору треба да буду приоритети у овом заједничком подухвату, нагласио је министар. 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.09.2017
mp4 (196,18 MB)
Изјава министра Вулина
22.09.2017
mp4 (66,83 MB)
Састанак са Роуз Готемилер
22.09.2017
mp4 (78,8 MB)
Састанак са Камилом Грандом