Министарство одбране Републике Србије
 
19.09.2017.

Генерал Диковић на вежби „Запад 2017“ у Русији



Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић борави у службеној посети Руској Федерацији, где је јуче, на полигону „Лужскиј“, присуствовао извођењу активне фазе вежбе руске и белоруске војске „Запад 2017“.
 
Генерал Диковић је  имао одвојене сусрете са начелником Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације генералом армије Валеријем Герасимовим и командантом Западног војног округа, који је носилац реализације вежбе са руске стране, генерал-пуковником Андрејем Валеријевичем Картаполовим.
 
Са руским колегама генерал Диковић је разговарао о унапређењу билатералне војне сарадње Србије и Русије, актуелним безбедносним питањима у свету, а било је речи и о проширењу сарадње наше земље са Организацијом уговора о колективној безбедности (ОДКБ), пре свега у области обуке.
 
Начелник Генералштаба Војске Србије је захвалио генералу Герасимову на помоћи Русије у опремању наше војске, додајући да ће Војска Србије наставити да развија своје способности у сарадњи са свим партнерским државама, као што је Руска Федерација. Наша војска је пре свега заинтересована за извођење заједничких вежби, обуке и усавршавања на различитим нивоима, а посебно су значајни бројни специјалистички курсеви у Русији, на којима се усавршавају припадници Војске Србије.
 
Здружена стратегијска вежба „Запад 2017“ се реализује од 14. до 20. септембра на територији Руске Федерацији и Републике Белорусије. Вежбе овог типа се изводе једном у две године и представљају завршну фазу заједничке обуке са циљем провере оспособљености за садејство двеју оружаних снага у одбрани Савезне државе Руске Федерације и Белорусије. На вежби учествује око 13.000 војника уз око 70 авиона и хеликоптера, 680 јединица технике и 10 бродова из састава Балтичке флоте.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА