Министарство одбране Републике Србије
 
08.09.2017.

Генерална проба промоције најмлађих официра Војске Србије



На платоу испред Дома Народне скупштине Републике Србије вечерас је одржана генерална проба сутрашње свечане промоције најмлађих официра Војске Србије.

Последњем пробном дефилеу свршених дипломаца Војне академије и Медицинског факултета ВМА, њих 187 који ће бити промовисани у прве официрске чинове,  присуствовали су министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић. 

Биће то дванаести пут да се свечана промоција организује испред Дома Народне скупштине. 

У изјави за Радио телевизију Србије, током трајања генералне пробе, министар одбране Александар Вулин  рекао је да сутрашњи дан није велики само за кадете и њихове породице већ и за Републику Србију.

- Наша земља добија нову класу најмлађих официра, класу поноса али и прилику да још једном покаже целом свету ко ће, ако затреба, бранити нашу земљу у будућности и зато Србија има разлога да буде поносна.

Према протоколу свечаности, планирано је да најбољима у рангу буду уручене сабље, најуспешнијим кадетима по видовима и службама - пиштољи са посветом, док ће најбољим кадетима Медицинског факултета ВМА бити додељени парадни бодежи.

У програму свечаности учествоваће авијација Војске Србије, а предвиђен је и музички програм за који су задужени Уметнички ансамбл Министарства одбране ''Станислав Бинички'' и Репрезентативни оркестар Гарде.

Ове године Војну академију завршава 160 кадета и кадеткиња 138. класе, међу којима је њих 12 из Анголе и један из МУП-а Републике Српске.

Медицински факултет ВМА завршава 27 момака и девојака, међу којима 24 из 3. класе Медицинског факултета и троје са мастер студија.

Свечаност поводом промоције најмлађих официра Војске Србије, којој ће присуствовати највише државно и војно руководство, као и бројни гости из земље и иностранства, започеће сутра  испред Дома Народне скупштине Републике Србије у 11 часова.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
08.09.2017
mp4 (58,84 MB)
Генерална проба