Министарство одбране Републике Србије
 
02.09.2017.

Расклопљен понтонски мост на „Лиду“



Припадници 1. понтонирског батаљона Речне флотиле данас су завршили расклапање понтонског моста којим су, током летње сезоне, били повезани градски кеј у Земуну и Велико ратно острво.

Тридесет и шест пловних и два крајња чланка расклопљени су, сложеном и захтевном радњом, на двe пловне деонице које ће сутра, помоћу 4 речна реморкера, бити транспортоване пловним путем, Дунавом до ушћа Саве, а онда том реком, до матичне касарне „Церски јунаци“ у Шапцу, путем чија је укупна дужина 107 километара.
 
Потпуковник Синиша Маринковић, командант 1. . понтонирског батаљона каже да је мост од 20 тона безбедно расклопљен у складу с наређењем претпостављених, и да су мостовне деонице припремљене за деангажовање и транспорт на матичну локацију.
 
­- У току је паковање и логорске опреме у којој су боравили припадници јединице током ангажовања на одржавања мостовног преласка. Надамо се да ћемо успети да воденим путем допремимо мостовне деонице у току једног дана, за 11 до 12 сати, у зависности од услова пловидбе и водостаја Саве.

Командант истиче да је, у периду од 15. јуна до 1. септембра на терену непрекидно била ангажована посада моста, а да је постављање, одржавање и расклапање моста и вид обуке јединице.
 
- Услови током лета били су екстремни, кад је реч о температури, а у сваком тренутку је требало надгледати мост, предузимати мере на скраћењу или продужењу и одржавати га и чистити, али су припадници јединице приказали велику оспособљеност.
 
Мостно место преласка дужине 365 метра успостављено је 20. јуна ове године на основу Уговора о пружању инжињеријских услуга између општине Земун и Војске Србије. На двомесечном одржавању понтонског моста свакодневно је било ангажовано 15 припадника 1. понтонирског батаљона који су се бринули како за сигурност моста тако и за безбедност грађана.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
02.09.2017
mp4 (10,74 MB)
Изјава потпуковника Синише Маринковића
02.09.2017
mp4 (21,11 MB)
Расклапање понтонског моста