Министарство одбране Републике Србије
 
30.08.2017.

Одбрана најбољи део билатералних односа са Уједињеним Краљевством



Министар одбране Александар Вулин састао се са амбасадором Уједињеног Краљевства у Београду Денисом Кифом.



Будући да је реч о првом званичном сусрету од постављења на дужност министра одбране, Вулин је рекао да се нада наставку успешне сарадње имајући у виду да је у питању једна од значајних партнерских земаља, а посебно због чињенице да су односи Србије и Уједињеног Краљевства у области одбране најбољи део укупних билатералних односа.

Министар Вулин и амбасадор Киф сагласили су се да се квалитетна сарадња у области одбране, која је посебно интензивна у војном образовању, медицини, али и у војно-војним активностима, темељи на традиционалном пријатељству двеју држава које ове године обележавају 180. годишњицу дипломатских односа.

На састанку је било речи и о безбедносним изазовима данашњице, те је министар одбране изнео спремност Републике Србије да сарађује са партнерима у борби против свих облика тероризма, опредељена да у складу са својим могућностима пружи активан допринос глобалној коалицији и међународним напорима у супротстављању ИСИЛ-у.

- Желим посебно да истакнем саосећање које је Србија делила са британским народом у тренуцима када су терористички напади у Лондону послали јасан сигнал да нико у Европи не може са сигурношћу гарантовати безбедност својим грађанима, без обзира на развијеност, економску или војну моћ - рекао је Вулин и нагласио да Србија непрестано апелује на веће поверење и разумевање европских земаља по свим питањима од заједничког интереса, укључујући и мигрантску кризу.



Говорећи о ангажовању Заједничких снага војске и полиције, министар Вулин је изнео њихове импресивне резултате: укупно спречен прелазак око 22.000 илегалних миграната до данас и хапшење 150 лица због кријумчарења људи.

Вулин је потврдио да Србија као неутрална земља наставља да буде промотер стабилности у овом делу Европе, те је стога и даље чврсто опредељена за дијалог Београда и Приштине, али уз јасан став и подршку ЕУ у свим питањима од кључног значаја:

- Верујемо да је потребан озбиљан и одговоран приступ, храбар и реалан, са погледом у будућност, што потврђује и иницијатива председника Александра Вучића за отварање унутрашњег дијалога о КиМ, истакао је министар одбране.

Министар Вулин позвао је министра одбране Уједињеног Краљевства да у наредном периоду посети Републику Србију ради дефинисања стратешких смерница будуће сарадње.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
30.08.2017
mp4 (51,69 MB)
Састанак