Министарство одбране Републике Србије
 
19.08.2017.

Сусрет министара одбране Србије и Мађарске



Министар одбране Александар Вулин састао се данас са министром одбране  Мађарске Иштваном Шимичким у Градској кући у Суботици. Двојица министара разговарала су о сарадњи у области одбране, мигрантској кризи и о заједничкој борби против тероризма.

После састанка министар Вулин је захвалио свом мађарском колеги на срдачном и искреном односу који Влада Мађарске има према Републици Србији.

- Односи наших народа дуго, дуго у историји нису били на овако високом нивоу. Чак и лични односи председника Републике Србије и председника Владе Мађарске, господина Вучића и господина Орбана, су нешто што значајно доприноси односима и наших влада и наших народа. Наше  војске имају изузетну сарадњу, а посебно и наше обавештајне службе када је у питању борба против илегалних миграција и када је у питању борба против тероризма. Србија је веома одговорна земља и терет мигрантске кризе не пребацује на своје суседе. А борба против тероризма је један од наших безбедносних приоритета. И за нас је свеједно коме то терористи прете - да ли је то Србија или било која друга земља. За нас су они подједнако непријатељи, нагласио је Вулин.
Сусрет министара одбране Србије и Мађарске
Министар одбране је истакао да ће у септембру Војска Србије и Војска Мађарске имати две заједничке вежбе на нашој територији и изразио је наду да ће му се и министар придружити у заједничком посматрању. Такође, Вулин се захвалио и Влади Мађарске на томе што су њени војници и даље присутни у великом броју у саставу КФОР-овог контингента на Косову и Метохији.

– За нас је смањивање КФОР-а на Косову и Метохији неприхватљиво, као и укидање мисије и захвални смо што Мађарска има 373 војника у саставу овог контигента, додао је Вулин.

Вулин се посебно осврнуо на актуелне дипломатске напоре Србије:

- Ми се такође надамо да ће Влада Мађарске подржати наш став да Космету нема места ни у UNESCO-у, а ни у Интерполу. Захваљујем се такође Влади Мађарске када су у питању мировне мисије где заједно наступамо и где ћемо наставити да сарађујемо. Наша сарадња у области војног образовања, у области различитих обука, само ће наставити да расте и ја сам сигуран да ће наши народи имати осећај добрих суседа, добре сарадње.

Министар Вулин је истакао да смо поносни на мађарску мањину у Србији, на то како се развија, колико воле своју земљу, колико воле Мађарску и рекао:

- Ми смо поносни што можемо да кажемо да на највишем могућем нивоу водимо рачуна о њиховим правима и што су заиста прави мост између Србије и Мађарске. Баш као што сам сигуран да и мој колега тако мисли о српској мањини у Мађарској.

Министар одбране Републике Мађарске Иштван Шимичко честитао је министру Вулину на именовању и пожелео много успеха у будућности. Говорећи о одржаном састанку он је истакао да су се у разговору дотакли више важних питања билатералне сарадње. Поред конкретних питања везаних за војну сарадњу разговарали су и о миграционој кризи, и он је истакао да је Србија прихватила велики терет везан за мигрантску кризу. Сложили су се да морају што више сарађивати како би обезбедили безбедност својим грађанима.

- Разговарали смо о историји и о будућности. И ми смо се сложили да је наша заједничка будућност само у обостраној сарадњи. И српска и мађарска влада су апсолутно привржене тим циљевима, а мађарска мањина у Србији и српска мањина у Мађарској су апсолутно заједнички именитељ који јачају сарадњу наше две земље.

Мађарски министар Шимичко позвао је министра Вулина да званично посети Будимпешти крајем ове године.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
19.08.2017
mp4 (62,51 MB)
Састанак министара одбране Србије и Мађарске
19.08.2017
mp4 (209,83 MB)
Изјава министра Вулина
19.08.2017
mp4 (246,85 MB)
Изјава министра Шимичког