Министарство одбране Републике Србије
 
06.08.2017.

Устоличење eпископа милешевског Атанасија



Министар одбране Александар Вулин присуствовао је у манастиру Милешеви свечаном устоличењу епископа Епархије милешевске Атанасија, досадашњег епископа бихаћко-петровачког.



Устоличење новог епископа почело је јуче свечаним бденијем, а настављено светом архијерејском литургијом којом је начелствовао Његова светост патријарх српски Иринеј, уз саслужење епископа Српске православне цркве.

– Војска је чувар традиције нашег народа, Војска је чувар свих вредности које су Србију учиниле онаквом каква јесте, за понос. Наравно да је то и наша црква. Војска и црква имају заједничке задатке, да чувају оне најпрогресивније и најзначајније вредности које су нашем народу омогућиле да траје свих ових векова. За две године ће бити осам стотина година милешевског манастира. Српска војска и српска црква чуваће свој народ, чуваће сећање на то какви смо били, али и радити на томе какви тек треба да будемо, да бисмо били достојни успомене својих предака. Војска поклања много пажње верској служби. Све верске конфесије имају своје представнике у нашој армији и сви верници имају могућност да свој верски живот наставе и док бораве у Војсци. И Српска православна црква и Исламска заједница и Римокатоличка црква имају сваку могућност и сваку прилику да са својим припадницима остваре сва права у верском животу. Српска православна црква је важан део Војске Србије, која омогућава да се верски живот настави и у Војсци. Српска православна црква ужива велико поштовање Војске Србије и увек ће уживати – рекао је министар одбране Александар Вулин у порти манастира Милешева.

После свете литургије, у манастирској порти приређен је културно-уметнички програм, а затим и „трпеза љубави”, којој су присуствовали сви гости и народ Епархије.

Атанасије (Ракита) је четврти епископ Епархије милешевске. Пре њега епархијом су управљали епископи Георгије (1992–1997), Василије (1994–1997), блаженопочивши патријарх српски Павле – администратор (1997–1999), Филарет (1999–2015) и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије – администратор (2015–2017).
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
06.08.2017
mp4 (107,13 MB)
Изјава министра Вулина
06.08.2017
mp4 (135,58 MB)
Устоличење