Министарство одбране Републике Србије
 
04.08.2017.

Обележен Дан сећања на страдале и прогнане Србе




Дан сећања на страдале и прогнане Србе у воjно-полициjскоj акциjи Хрватске "Oлуjа" обележен је вечерас на стадиону "Ветерник" у Новом Саду.

Скупу су присуствовали председник Републике Србије Александар Вучић, председница Народне Скупштине Републике Србије Маја Гојковић, Његова Светост Патријарх српски Иринеј, председник Републике Српске Милорад Додик, председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, председник Покрајинске Владе Игор Мировић, потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар одбране Александар Вулин, председник Матице Српске Драган Станић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, као и представници Министарства одбране и Војске Србије.

Oбележавање jе почело парастосом, коjи jе служио патриjарх Иринеj, а о свом сећању на август 1995. говорила је Бранка Максимовић, која је, тог лета, у избегличкој колони стигла у Србију.

Обраћајући се окупљенима, председник Србиjе Aлександар Вучић истакао је да Србиjа нигде више на српском етничком простору неће дозволити злочиначке акциjе против српског народа, каква jе била операциjа „Oлуjа".
 
Према његовим речима, Срби су изгубили много стотина села, градова, хиљаде кућа и домова које су вредне српске руке вековима градиле, додајући да су људи убијани јер су поносно и часно носили српско име и презиме.
 
Како је нагласио, стотине хиљада људи су пред "дичним ослободиоцима" морали да напусте своје домове и потраже спас у српским местима која су била сведоци туге и безнађа, првобитног несналажења, али и вредног рада и љубави које су ти људи донели у срцима.
 
- Никоме на свету Србија није била толико лепа као Србима Крајишницима јер је она њима више од живота. Не зато што је богатија и лепша или што је толико воле. Измерити трагедију српског народа западно од Дрине, а посебно Крајишника у последњих 75 година готово је немогуће – нагласио је председник Вучић.

Ниједну више "Олују", додао је председник Републике, српски народ не би могао да преживи, наглашавајући да Србија има снаге да заштити свој народ.

- Зато вам кажем и обећавам да Србија нигде више на српском етничком простору неће дозволити спровођење злочиначких акција против српског народа", поручио је председник Вучић додајући да Србија никоме не прети, али да не допушта да се некажњено убијају Срби и да жели мир и сарадњу са свима по свим отвореним питањима.
 
Говорећи о операцији „Олуја“, председник Републике Српске Милорад Додик  је нагласио да су Срби напустили своја огњишта, јер је "претио комплетан помор".

- Претило је да нас побију све до задњег уз асистенцију међународне заједнице која је годинама осмишљавала и реализовала пројекте широм Југославије, који су могли да се окарактеришу као антисрспки - нагласио је председник Додик. Према његовим речима, морамо се окренути животу, не губећи веру у Србију и Републику Српску.

- Срби су остали окупљени, остали смо јаки, данас су Србија и Република Српска најстабилније у региону. Наше институције функционишу, наше владе и парламенти нису угрожени" – закључио је председник Додик и додао да Србија са председником Александром Вучићем добија нову снагу.

У оквиру обележавања Дана сећања на страдале и прогнане Србе у воjно-полициjскоj акциjи "Oлуjа", председник Вучић састао се данас и са представницима Срба из региона у Градској кући у Новом Саду, који су говорили о положају српског народа у земљама у којима живе и проблемима са којима се свакодневно суочавају. Састанку је присуствовао и министар одбране Александар Вулин.

Председник Вучић, том приликом, је рекао да је важно сагледати те проблеме, као и предлоге за њихово решавање, како би Република Србија на најбољи начин могла да помогне да Србима у региону буду загарантована права у складу са међународним нормама. Он је констатовао да јачањем економије и угледа у свету, Република Србија може више и да учини за положај Срба у региону и другим деловима света.

Српски председник је нагласио да ће Србија наставити да пружа подршку образовним и културним институцијама српског народа у региону, како би сачували српски језик и културу, а такође и активностима Српске православне цркве.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.08.2017
mp4 (354,14 MB)
Говор председника Вучића
05.08.2017
mp4 (164,38 MB)
Говор председника Додика
04.08.2017
mp4 (114,98 MB)
Обележавање
04.08.2017
mp4 (33,35 MB)
Председник Вучић са представницима Срба из региона