Министарство одбране Републике Србије
 
14.07.2017.

Пријатељски односи Србије и Ирана



Министар одбране Александар Вулин и амбасадор Исламске Републике Ирана Хосеин Мола Абдолахи разговарали су на данашњем састанку о могућностима за унапређење билатералне одбрамбене сарадње две земље.


Aмбасадор Абдолахи пренео је министру Вулину личне честитке министра одбране и подршке Оружаним снагама Исламске Републике Иран Хосеина Дегана на именовању на функцију министра одбране. Министар Вулин захвалио се иранском амбасадору на принципијелној подршци Ирана легитимним напорима Републике Србије за очување суверенитета и територијалног интегритета на Косову и Метохији и изразио саучешће поводом недавних терористичких напада у Техерану.

Пријатељски односи Србије и Ирана представљају квалитетну основу за развој сарадње, за шта постоји обострани интерес, сагласили су се Вулин и Абдолахи.



Саговорници су оценили да реални потенцијали леже у областима војног образовања и војне медицине, уз поштовање ограничења и рестриктивних мера које су УН и ЕУ успоставиле према Ирану. Министар Вулин истакао је да је Република Србија у области војног образовања лидер у региону, као и да се на Војној академији школују и усавршавају бројни официри из иностранства. Он је додао да огромно искуство стечено у области војне медицине, уз значајне развијене капацитете, оставља простор за успостављање сарадње у тој области, на коју је Министарство одбране веома поносно.

Вулин и Абдолахи разговарали су и о актуелним безбедносним темама, у региону и шире, а посебно су истакли непредвидивост миграторне кризе као безбедносног изазова. Министар одбране нагласио је да Србија делује као одговоран члан међународне заједнице и пружа адекватан одговор на актуелну кризу, док Министарство одбране и Војска Србије пружају снажну подршку на ублажавању последица миграторне кризе осталим државним органима.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.07.2017
mp4 (23,99 MB)
Састанак