Министарство одбране Републике Србије
 
13.07.2017.

Заједничко бојно гађање циљева у ваздушном простору „Шабла 2017“



На полигону „Шабла“ у Републици Бугарској припадници Министарства одбране и Војске Србије, од 11. до 25. јула изводе заједничко бојно гађање циљева у ваздушном простору са ракетним системима за противваздухопловна дејства.

Заједничко бојно гађање циљева у ваздушном простору „Шабла 2017“
Циљ гађања, на коме учествује више од 70 припадника наше војске, већином из састава 250. ракетне бригаде за ПВД РВ и ПВО, је подизање нивоа способности јединица РВ и ПВО за заштиту ваздушног простора. Ракеташи Војске Србије извешће бојно гађање ракетним системима „НЕВА“ и „КУБ“. 

Према речима заступника команданта 250. ракетне бригаде за ПВД пуковника Милана Поповића, доласку на полигон „Шабла“ претходиле су планске конференције, као и индивидуалне и колективне припреме, а транспорт људства и средстава одвијао се копненим и ваздушним путем. 

Заједничко бојно гађање циљева у ваздушном простору „Шабла 2017“

- Тренутно смо у фази припрема средстава ракетне технике, пре свега ракета, за реализацију гађања циљева у ваздушном простору. Круна оспособљавања сваког ракеташа је гађање циљева у ваздушном простору, а у Републици Србији, у овом тренутку, не постоји полигон који може да одговори безбедносним захтевима за реализацију овог задатка. То је један од основних разлога зашто смо се определили за коришћење овог полигона, који је релативно близу нашој земљи – нагласио је пуковник Поповић.

Говорећи о сарадњи са ваздухопловним снагама Републике Бугарске, пуковник Поповић подсећа да је она започета на иницијативу наше војске 2010. године, када је и извршено и прво гађање на „Шабли“, а овогодишње гађање четврти је заједнички сусрет српских и бугарских ракеташа. 

Заједничко бојно гађање циљева у ваздушном простору „Шабла 2017“

- Кроз планске процесе и низ заједничких гађања успоставили смо добру међуармијску, али и личну сарадњу, која је крунисана чињеницом да се припрема за гађање одвија на најбољи могући начин – закључује пуковник Поповић. 

На полигону бугарске армије “Шабла“ на обали Црног мора недалеко од Варне, припадници РВ и ПВО Војске Србије успешно су изводили гађања 2010, 2011. и 2013. године.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
13.07.2017
mp4 (88,08 MB)
Пуковник Поповић
13.07.2017
mp4 (95,14 MB)
Припреме за гађање