Министарство одбране Републике Србије
 
04.07.2017.

Предавање полазницима Школе атлантских интеграција




Пуковник Небојша Свјетлица, начелник Одељења за мултилатералну сарадњу Управе за међународну војну сарадњу у Сектору за политику одбране одржао је данас у Дому Војске предавање полазницима Школе атлантских интеграција о сарадњи Министарства одбране и Војске Србије са НАТО-ом, која се одвија у оквиру програма Партнерство за мир.

Он је истакао да се у саставу његовог одељења налази група за Партнерство за мир која је централна тачка у систему одбране која координише и планира сарадњу Републике Србије и НАТО-а. Поред те групе, у оквиру Сектора за политику одбране постоји и наше војно представништво које се налази у Бриселу.

У наставку излагања пуковник Свјетлица говорио је о садржајима постојеће сарадње са НАТО-ом под окриљем Партнерства за мир и правцима њеног даљег унапређења и проширења. Поред тога, он је говорио и о сарадњи са КФОР-ом – заједничким активностима и сарадњи на терену. Напоменуо је да је од доласка КФОР-а на простор Косова и Метохије 1999.године реализовано више од 6.000 заједничких активности и да се начелник Генералштаба ВС и  командант КФОР-а састају редовно једном у шест месеци, а по потреби и више пута.

Пуковник Свјетлица је поменуо акта којима су регулисани односи МО и ВС са НАТО-ом, набројао механизме кроз које Република Србија и НАТО сарађују и истакао да се наше учешће у програму Партнерство за мир одвија у складу са политиком војне неутралности.

Представник Сектора за политику одбране истакао је да је током протекле године реализовано 205 активности, од тога 52 у земљи, а 153 у иностранству, што према дијаграмима указује на тренд повећања реализације.

– То значи да боље разумемо једни друге и боље планирамо. И да смо у условима рестриктивног финансирања успели да остваримо одличан тренд реализације активности – рекао је  пуковник Свјетлица и истакао да су трошкови реализације активности са НАТО-ом сведени на минимум и да НАТО за највећи број активности рефундира трошкове у максималном проценту.
 
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА