Министарство одбране Републике Србије
 
14.06.2017.

Министар одбране на вежби "Словенско братство"



Министар одбране Зоран Ђорђевић борави у посети Белорусији, где је присуствовао завршним активностима трилатералне вежбе “Словенско братство 2017” и пријему који је поводом доласка почасних гостију приредио белоруски министар одбране генерал-потпуковник Андреј Равков.

Министар одбране на вежби Словенско братство

У пратњи белоруског колеге, министар Ђорђевић обишао је камп у којем су смештени припадници Војске Србије који учествују на вежби, а потом је на полигону 38. гардијске десантно – јуришне бригаде у близини града Брест, пратио током протекле ноћи решавање компликованог задатка ослобађања преводнице од терориста и решавања талачке ситуације, као и акције спречавања пробоја терориста, уз ноћно гађање и ноћне падобранске скокове припадника оружаних снага Белорусије и Русије и Специјалне бригаде Војске Србије. Активностима на вежби су присуствовали и заменик начелника Генералштаба Оружаних снага Русије генерал–пуковник Александар Журављев и начелник Здруженог штаба Организације споразума о колективној безбедности (ОДКБ) Анатолиј Сидоров.

Министар Ђорђевић честитао је учесницима вежбе на успешно реализованим задацима и додао да је поносан на врхунску обученост припадника Војске Србије, који су раме уз раме са белоруским и руским колегама показали да су спремни за извршење комплексних борбених задатака.

У наставку посете, министар одбране је посетио 38. гардијску десантно - јуришну бригаду, где је представљен део обуке специјалних јединица,  и 115. артиљеријско-ракетни пук, који у свом саставу има системе С-300.

Министар одбране на вежби Словенско братство

Министри одбране Србије и Белорусије оценили су да је вежба „Словенско братство 2017“  испунила очекивања и да је реч о одличном модалитету сарадње који омогућава размену искуства међу припадницима елитних војних јединица. Ђорђевић и Равков сагласили су се да је сарадња у области одбране суштински унапређена у протеклом периоду и да је достигла висок ниво општих и политичких односа две пријатељске земље. 

Министар Ђорђевић још једном је поновио да је јачање оперативних и функционалних способности наше војске основни циљ Министарства одбране.

Министар одбране на вежби Словенско братство

„Један од корака у том правцу јесте и активније учешће у раду Организације споразума о колективној безбедности. Због тога намеравамо да у блиској будућности из статуса посматрача у тој организацији пређемо на ниво активног учесника“, рекао је Ђорђевић.

Током боравка у Белорусији, министар одбране посетио је  Меморијални комплекс „Брестска тврђава – херој“ и положио венац на Споменик страдалим заштитницима Брестске тврђаве уз почасни строј припадника Специјалне бригаде.

Министар одбране на вежби Словенско братство

Трилатерална вежба „Словенско братство 2017“ отпочела је 6. јуна на полигону оружаних снага Белорусије у близини града Брест и трајаће до 15. јуна. Циљ вежбе, на којој учествује око 400 припадника белоруске војске, 250 припадника оружаних снага Руске Федерације и 50 припадника Специјалне јединице Војске Србије, јесте унапређење интероперабилности, међусобног разумевања и способности за извођење мултинационалних операција.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
15.06.2017
mp4 (48,11 MB)
Вежба
14.06.2017
mp4 (57,18 MB)
Дочек