Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.06.2017.

Ministar odbrane na vežbi "Slovensko bratstvo"



Ministar odbrane Zoran Đorđević boravi u poseti Belorusiji, gde je prisustvovao završnim aktivnostima trilateralne vežbe “Slovensko bratstvo 2017” i prijemu koji je povodom dolaska počasnih gostiju priredio beloruski ministar odbrane general-potpukovnik Andrej Ravkov.

Ministar odbrane na vežbi Slovensko bratstvo

U pratnji beloruskog kolege, ministar Đorđević obišao je kamp u kojem su smešteni pripadnici Vojske Srbije koji učestvuju na vežbi, a potom je na poligonu 38. gardijske desantno – jurišne brigade u blizini grada Brest, pratio tokom protekle noći rešavanje komplikovanog zadatka oslobađanja prevodnice od terorista i rešavanja talačke situacije, kao i akcije sprečavanja proboja terorista, uz noćno gađanje i noćne padobranske skokove pripadnika oružanih snaga Belorusije i Rusije i Specijalne brigade Vojske Srbije. Aktivnostima na vežbi su prisustvovali i zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije general–pukovnik Aleksandar Žuravljev i načelnik Združenog štaba Organizacije sporazuma o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) Anatolij Sidorov.

Ministar Đorđević čestitao je učesnicima vežbe na uspešno realizovanim zadacima i dodao da je ponosan na vrhunsku obučenost pripadnika Vojske Srbije, koji su rame uz rame sa beloruskim i ruskim kolegama pokazali da su spremni za izvršenje kompleksnih borbenih zadataka.

U nastavku posete, ministar odbrane je posetio 38. gardijsku desantno - jurišnu brigadu, gde je predstavljen deo obuke specijalnih jedinica,  i 115. artiljerijsko-raketni puk, koji u svom sastavu ima sisteme S-300.

Ministar odbrane na vežbi Slovensko bratstvo

Ministri odbrane Srbije i Belorusije ocenili su da je vežba „Slovensko bratstvo 2017“  ispunila očekivanja i da je reč o odličnom modalitetu saradnje koji omogućava razmenu iskustva među pripadnicima elitnih vojnih jedinica. Đorđević i Ravkov saglasili su se da je saradnja u oblasti odbrane suštinski unapređena u proteklom periodu i da je dostigla visok nivo opštih i političkih odnosa dve prijateljske zemlje. 

Ministar Đorđević još jednom je ponovio da je jačanje operativnih i funkcionalnih sposobnosti naše vojske osnovni cilj Ministarstva odbrane.

Ministar odbrane na vežbi Slovensko bratstvo

„Jedan od koraka u tom pravcu jeste i aktivnije učešće u radu Organizacije sporazuma o kolektivnoj bezbednosti. Zbog toga nameravamo da u bliskoj budućnosti iz statusa posmatrača u toj organizaciji pređemo na nivo aktivnog učesnika“, rekao je Đorđević.

Tokom boravka u Belorusiji, ministar odbrane posetio je  Memorijalni kompleks „Brestska tvrđava – heroj“ i položio venac na Spomenik stradalim zaštitnicima Brestske tvrđave uz počasni stroj pripadnika Specijalne brigade.

Ministar odbrane na vežbi Slovensko bratstvo

Trilateralna vežba „Slovensko bratstvo 2017“ otpočela je 6. juna na poligonu oružanih snaga Belorusije u blizini grada Brest i trajaće do 15. juna. Cilj vežbe, na kojoj učestvuje oko 400 pripadnika beloruske vojske, 250 pripadnika oružanih snaga Ruske Federacije i 50 pripadnika Specijalne jedinice Vojske Srbije, jeste unapređenje interoperabilnosti, međusobnog razumevanja i sposobnosti za izvođenje multinacionalnih operacija.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
15.06.2017
mp4 (48,11 MB)
Vežba
14.06.2017
mp4 (57,18 MB)
Doček