Министарство одбране Републике Србије
 
24.05.2017.

Потврда добре сарадње Србије и САД



Министар одбране Зоран Ђорђевић састао се са замеником помоћника државног секретара САД у Бироу за Европу и Евроазију, Хојтом Јиом (Hoyt Yee), који борави у посети Републици Србији.
 Потврда добре сарадње Србије и САД
На састанку је потврђено да је сарадња Србије и САД у области одбране изузетно развијена и да представља најбољи део свеукупних билатералних односа. Посебно је истакнут значај заједничких вежби, чији је циљ унапређење оперативних и функционалних способности Војске Србије.
 
Европске интеграције, развој сарадње са свим кључним актерима међународне заједнице и развој регионалне сарадње су кључни спољнополитички циљеви Србије, рекао је министар одбране у разговору и подвукао да је Србија опредељена за даље јачање сарадње уз поштовање политике војне неутралности.
 
Министар Ђорђевић истакао је такође сарадњу Министарства одбране и Војске Србије са САД у оквиру Програма безбедносне помоћи, који се користи у процесу модернизације Војске Србије и апострофирао донације америчке стране Србији, као и заједнички ангажман у обуци и школовању припадника двеју војски.
 Потврда добре сарадње Србије и САД
Ји је пренео веома позитивне утиске о сарадњи коју Оружане снаге САД имају са Војском Србије и нагласио изузетан професионализам и обученост припадника Министарства одбране и Војске Србије. Такође, истакао је допринос Републике Србије у борби против ИСИЛ и учешћу припадника Министарства одбране и Војске Србије у мултинационалим операцијама.
 
Ђорђевић и Ји су у разговору нагласили значај очувања мира и стабилности и разменили мишљења о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону. Заједнички је оцењено да је циљ обеју земаља рад на даљем унапређењу војно-војне сарадње и на одржању регионалне стабилности, као услова за неометан развој у свим сегментима.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.05.2017
mp4 (24,59 MB)
Састанак