Министарство одбране Републике Србије
 
19.05.2017.

Испраћај пешадијске чете и вода за заштиту снага у мисију у Либану



У краљевачкој касарни „Рибница“ организован је свечани испраћај пешадијске чете и вода за заштиту снага Друге бригаде Копнене војске и штабних официра и чланова елемента за националну подршку у мултинационалну мисију UNIFIL у Либану.

Испраћај пешадијске чете и вода за заштиту снага у мисију у Либану 
Данашњем испраћају присуствовали су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, командант Друге бригаде пуковник Жељко Кузмановић, представници локалне самоуправе, верских заједница, као и породице и пријатељи мировњака.
 
Пожелевши нашим „плавим береткама“ успешну мисију, генерал Диковић је истакао да је реч о важној мисији у којој учествујемо већ шест година, а у којој је до сада било ангажовано 1.285 српских мировњака.
 Испраћај пешадијске чете и вода за заштиту снага у мисију у Либану
– Ви настављате традицију учешћа српске војске у мировним операцијама дугу више од шест деценија, а извршаваћете задатке у истој зони где су пре 60 година били припадници наше војске. Имаћете прилику и част да ширите лепе вести о грађанима Србије, Војсци Србије, јер ми градимо бољу Србију и желимо да буде јака – нагласио је начелник Генералштаба.
 
Према његовим речима, није јака само она војска која има најсавременије наоружање и опрему, већ је важно да осим тога војска воли своју земљу и свој позив, да је морално јака, обучена и научена да оно што има на најбољи начин користи.

Испраћај пешадијске чете и вода за заштиту снага у мисију у Либану 
У наредних шест месеци, 163 припадника Друге бригаде и 12 штабних официра и чланова елемента за националну подршку биће ангажовани у мисији очувања мира у Либану, где ће заменити припаднике Прве бригаде, који се тренутно налазе у тој мултинационалној операцији УН.
 
На данашњој свечаности, генерал Диковић уручио је државну заставу командиру пешадијске чете мајору Предрагу Ружићу и командиру вода за заштиту снага поручнику Владици Тасићу.
 
У десет мултинационалних операција широм света тренутно је ангажовано 329 припадника Војске Србије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
19.05.2017
mp4 (36,2 MB)
Генерал Диковић
19.05.2017
mp4 (33,77 MB)
Мајор Ружић
19.05.2017
mp4 (13,4 MB)
Потпоручник Шулић
19.05.2017
mp4 (63,64 MB)
Свечаност