Министарство одбране Републике Србије
 
11.03.2017.

Министар одбране обишао фабрике у Лучанима и Чачку



Министар одбране Зоран Ђорђевић обишао је данас Привредно друштво „Милан Благојевић-наменска“ у Лучанима и Компанију „Слобода“ а.д. у Чачку.
Данашњем обиласку присуствовали су и државни секретар Министарства одбране Ненад Нерић, в.д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић и начелник Управе за одбрамбене технологије Министарства одбране генерал-мајор Бојан Зрнић.
Ministar odbrane u Lucanima
Током посете фабрици наменске индустрије у Лучанима, одржан је састанак којем су присуствовали министар Ђорђевић са сарадницима, директор фабрике Радош Миловановић, директор ЈП „Србијаводе“ Горан Пузовић, представници Општине и представници синдиката ПД „“Милан Благојевић-наменска“. На састанку је закључено да је фабрика у Лучанима остварила рекордне резултате у производњи 2016. године и да се очекује да производња у 2017, која је већ уговорена, буде још већа. Такође, истакнут је и значај сарадње фабрике са Војнотехничким институтом у развоју нових технологија за производњу квалитетнијег барута.

Министар и сарадници обишли су објекат „Континуална нитрација целулозе“ и објекат за одводњавање и желатинизацију двобазне барутне масе, а потом су обишли радове на изградњи насипа на реци Бјелици, који се поставља ради заштите од веома честих поплава у овом делу Србије које погађају и саму фабрику.

Ministar odbrane u Lucanima
Током посете Компаније „Слобода“ а.д. у Чачку, министар Ђорђевић је обишао „Погон за израду чаура средњег и великог калибра“ и објекат „Механичка обрада резањем“. После обиласка, министар одбране одржао је састанак са сарадницима и руководством Компаније „Слобода“ а.д. којем су присуствовали и генерални директор Зоран Стефановић и представници синдиката Компаније.

В.д. помоћника министра Ненад Милорадовић истакао је да данашње посете представљају „редовни обилазак током којег представници Министарства одбране сагледавају резултате у оствареним постављеним циљевима“.

- Циљеви се односе пре свега на обављање и постављање нових технолошких линија и напредак осталих мера које Министарство задаје фабрикама како би се генерално унапредило стање одбрамбене индустрије. Данас смо дошли до закључка да је одбрамбена индустрија прошле године веома добро радила, а фабрике у Лучанима и Чачку су међу најбољима, рекао је Милорадовић.
Ministar odbrane u fabrici Sloboda

Према његовим речима, „Милан Благојевић“ је имао пораст производње прошле године у односу на претпрошлу за 37 одсто, а „Слобода“ чак 67 одсто.
- Ниво инвестиција је веома висок. Фабрика у Лучанима је прошле године уложила шест милиона евра у нове погоне, ове године је у плану улагање од седам милиона евра. „Слобода“ је 2016. године уложила седам, а ове године планира 11 милиона евра. За обе фабрике можемо са сигурношћу да кажемо да су и производња и улагања веома видљиви, рекао је Милорадовић.

Он је додао да и једна и друга фабрика припадају групацији „муницијских фабрика“ што је један од најопаснијих типова производње.
- У последњих пет година у свету је било око 80 инцидената са трагичним последицама у фабрикама муниције у свету. Треба улагати максималне напоре да се такви инциденти не догађају и да се последице минимизују. Министарство одбране направило је план пре годину и по за целу одбрамбену индустрију – како да се максимално побољшају све аутоматизоване мере да би се спречили инциденти, и те мере се спроводе управо кроз циклусе инвестиција. Такође, усвојили смо сет краткорочних и дугорочних мера које се предузимају. Оне никада неће бити довољне, али ми ћемо наставити да их максимално побољшавамо, изјавио је в.д. помоћника министра Милорадовић.

Ministar odbrane u fabrici Sloboda
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.03.2017
mp4 (83,48 MB)
Обилазак
11.03.2017
mp4 (85,81 MB)
Изјава Милорадовић о улагањима
11.03.2017
mp4 (76,2 MB)
Изјава Милорадовић о безбедности у фабрикама наменске индустрије