Министарство одбране Републике Србије
 
14.02.2017.

Даље унапређење сарадње са САД



Министар одбране Зоран Ђорђевић и амбасадор Сједињених Америчких Држава Кајл Скот разговарали су о наставку успостављене и развоју будуће сарадње двеју земаља у области одбране.



Саговорници су констатовали да је билатерална војна сарадња један од најразвијенијих сегмента међусобних односа Србије и САД, те је истовремено, како је нагласио министар Ђорђевић, билатерална сарадња Војске Србије најобимнија управо са Оружаним снагама САД.

„Велики број заједничких вежби које имамо, на полигонима у СР Немачкој, Румунији, Бугарској и наравно у Србији на најбољи начин осликавају сву разгранатост и успешност наше сарадње“, рекао је Ђорђевић и истакао да све вежбе значајно утичу на унапређење оперативних и функционалних способности Војске Србије.

Слична динамика очекује се и у овој години, када је планирано више од 120 заједничких активности, уз шта треба додати и различите облике школовања и усавршавања наших припадника у организацији САД.

Као један од битних момената сарадње двеју земаља поменут је програм државног партнерства са Националном гардом Охајо, а један од пројеката који је покренут 2015. године је и развој способности номиноване инжињеријске чете Војске Србије за учешће у мировним операцијама, док  заједничко медицинско ангажовање представља једну од најбитнијих области сарадње која ће се развијати  у наредном периоду.



Министар Ђорђевић је такође поменуо пројекат развоја базе „Југ“, као  један од приоритета који су МО и ВС поставили у међународној војној сарадњи.

Ђорђевић је истакао да Србија наставља да води избалансирану политику одбране, непрестано радећи на унапређењу и даљем развоју односа у тој области са свим државама и међународним организацијама, у складу са дефинисаним националним интересима. Исто тако, када је регионална безбедносна сарадња у питању, истакао је значај те  сарадње уз констатацију да ће Србија наставити да унапређује активности у том правцу, али и да од других очекује позитиван приступ.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.02.2017
mp4 (26,63 MB)
Састанак