Министарство одбране Републике Србије
 
13.02.2017.

Потписан План билатералне војне сарадње са Републиком Белорусијом



Током одржавања редовних билатералних одбрамбених консултација са Републиком Белорусијом, начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац и начелник Департмана за међународну војну сарадњу, уједно помоћник министра одбране за војну политику генерал-мајор Олег Леонидович Воинов констатовали су да је постигнут суштински напредак у билатералној војној сарадњи, која у потпуности одражава висок степен општих и политичких односа две пријатељске земље.



Саговорници су разменили ставове о актуелним војно-политичким и безбедносним питањима у регионима две државе. Истакли су неопходност заједничког деловања у одговору на савремене безбедносне изазове, укључујући и миграторну кризу.

Капетан бојног брода Коњиковац захвалио је на подршци Републике Белорусије у остваривању кључних спољно-политичких циљева Републике Србије, посебно по питању Косова и Метохије. Упознао је са резултатима реформе система одбране, активностима Министарства одбране и Војске Србије у процесу приступања Европској унији, сарадњи у оквиру Програма Партнерство за мир, као и ангажовању у мултинационалним операцијама.

Посебно је истакао значај континуитета посета високог нивоа, ради дефинисања стратешких смерница даље сарадње.

Генерал Воинов информисао је о резултатима актуелних реформских процеса у Министарству одбране Републике Белорусије, као и начинима на који белоруска страна приступа изазовима савременог доба. Пренео је спремност за интензивирање сарадње у свим областима које доприносе успостављању сигурнијег безбедносног амбијента на глобалном плану.

Анализирајући билатералну војну сарадњу, постигнута је сагласност о потреби  коришћења постојећих потенцијала за унапређење сарадње у тежишним областима, у обостраном интересу, посебно у домену војно-економске и научно-техничке сарадње, као и војно-војне сарадње, кроз вежбовне активности. Заједничко опредељење је и даљи развој војно-образовне и војно-медицинске сарадње.

На крају разговора усаглашен је и потписан План билатералне војне сарадње за 2017. годину.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА