Министарство одбране Републике Србије
 
21.12.2016.

Шојгу позитивно оценио сарадњу две земље у оквиру вежби



Руски министар одбране Сергеј Шојгу предложио је данас на састанку са премијером Србије Александром Вучићем да се летачко-тактичке вежбе "Барс" (Братство пилота Русије и Србије), одржане у октобру у Србији, одржавају сваке године.

Шојгу позитивно оценио сарадњу две земље у оквиру вежби 
“У октобру су у Србији успешно изведене заједничке вежбе "Барс-2016". Добар назив вежби, треба да учинимо да те вежбе буду одржаване сваке године”, рекао је Шојгу Вучићу, пренео је Тас с.
 
Он је оценио и као корисне заједничке трилатералне тактичке вежбе “Словенско братство”, у којима је уз Русију и Србију учествовала и Белорусија.
 
“Добро се одвијају заједничке војне вежбе и планирамо да развијамо ту праксу. Ускоро ћемо разменити предвиђене планове за 2017. годину. Наравно, не можемо да не поменемо учешће српског тима на Међународним војним играма 2016. где сте показали добре резултате”, додао је Шојгу.
 
Руски министар је позвао представнике Србије да учествују на међународном војно-техничком форуму “Армија-2017” и на Међународним војним играма 2017., а министру одбране Србије Зорану Ђорђевићу је уручио позив за учешће у раду VI Московске конференције о међународној безбедности у априлу наредне године.
 
Шојгу је још додао да је Русија спремна за интензивнију војну сарадњу са Србијом у области војног образовања.
 
Српски премијер је данас пре подне обишао један од полигона руске борбене авијације, где је присуствовао презентацији авиона и војне опреме Руске Федерације.
 
Како је Вучић раније рекао, током посете Москви разговараће о куповини шест борбених авиона МИГ 29, којим би учинили наше небо и наше грађане безбеднијим.
 
"Преговарамо да узмемо шест авиона, а то би значило да бисмо онда имали у свом ресурсу десет МИГ-ова 29. То би значило значајно већу сигурност за грађане у односу на ситуацију коју смо имали до јуче", нагласио је премијер.
 
Вучић је истакао и да авионе плаћамо нашим новцем и да је на то поносан, али је и захвалио што је цена драстично испод тржишне.
 
Поновио је и да Србија неће никога да напада, ни туђе да узима, али да хоће да буде спремна да заштити своју слободу и суверенитет, да буде свој на своме.
 
Он је изразио уверење да би авиони могли већ у наредна три месеца бити у Србији, као и да се уз помоћ стручњака изврши модернизација и опреме најсавременијим ракетама ваздух-ваздух и ваздух-земља.
 
Такође је најавио да ће се са Русијом разговарати и о одређеним противваздушним системима, највероватније о системима М1 или М2, али треба видети шта је најбоље и најјефтиније, као и које финансијске инструменте и новац можемо да издвојимо.
 
Танјуг
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА