Министарство одбране Републике Србије
 
09.11.2016.

Завршена вежба „Словенско братство 2016“



Завршена вежба „Словенско братство 2016“На интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“ данас је, у оквиру мултинационалне вежбе „Словенско братство 2016“, изведен тактичко-технички збор људства и технике. Завршном сегменту вежбе „Словенско братство 2016“, у коме су учествовали припадници Ваздушно-десантне војске Оружаних снага Руске Федерације, Оружаних снага Републике Белорусије и Војске Србије, присуствовали су председник Републике Томислав Николић, државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, начелник Генералштаба Оружаних снага Републике Белорусије и заменик министра одбране Белорусије генерал-мајор Олег Алексејевич Белокоњев, представници Министарства одбране и Војске Србије, оружаних снага Руске Федерације и Републике Белорусије, као и представници дипломатског кора.
 
Оценивши вежбу и остварене резултате оценом „врло добро“, председник Николић је истакао да Војска Србије наставља увежбавања са војскама многих држава у свету.
 Завршена вежба „Словенско братство 2016“
- Радује ме што у вежбама припадници Војске Србије, потпуно равноправно, испуњавају задатке који се пред њих поставе, а наравно да никога од нас не би радовало да то знање морају да користе у стварним ситуацијама. У борби против тероризма имамо заједнички интерес и не постоји држава која нема интерес да се бори против тероризма – нагласио је председник Николић честитајући свим учесницима вежбе што, и у изузетно тешким временским условима по којима је изведена вежба, схватају због чега и наша држава и остале издвајају оно мало што имају како би припадници војске били што боље увежбани и опремљени.
 
Говорећи о вежби, генерал Диковић је истакао да су у протеклих неколико дана припадници три војске изводили заједничке активности на тему борба против тероризма, а чији је циљ био да се провери интероперабилност састава и њихова спремност и способност да заједнички изводе борбу против једног од највећих изазова по светску безбедност - тероризма.
Завршена вежба „Словенско братство 2016“ 
- Овакве и сличне вежбе Војска Србије је изводила и са припадницима оружаних снага других земаља – нагласио је генерал Диковић додајући да је вежба „Словенско братство 2016“ јединствена по много чему, пре свега по свом садржају, начину дејства и по великој сличности основних поставки у противтерористичкој борби и великој увежбаности састава три војске.
 
Оценивши одличном оценом изведену вежбу, начелник Одсека за извиђање ваздушно-десантних снага Оружаних снага Руске Федерације генерал-маjор Олег Олегович Пољгуjев, рекао је да су припадници оружаних снага Руске Федерације одрадили све задатке са високом оценом.
 
- Ово је била противтерористичка вежба и ми смо заједничким снагама извршили све задатке. Искористили смо све наше могућности техничког састава и људства и све је било како смо планирали – нагласио је генерал Пољгујев додајући да је ова вежба већ постала традиционална.
 
Завршена вежба „Словенско братство 2016“Начелник Генералштаба Оружаних снага Белорусије генерал Белокоњев оценио је вежбу и њене резултате веома позитивно наглашавајући да она пружа могућност да се увежбају активности у оквиру међународне сарадње, а у циљу интеропербилности. Он је, такође, најавио да је планирано да вежба „Словенско братство“ следеће године буде изведена на територији Белорусије.
 
Мултинационална вежба „Словенско братство 2016“ реализована је од 3. до 9. новембра 2016. године на интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“, аутоматизованом стрелишту „Орешац“ и аеродромима „Ковин“ и „Батајница“. На тактичкој вежби учествовало је 212 припадника Ваздушно-десантне војске Оружаних снага Руске Федерације, 56 припадника Оружаних снага Републике Белорусије и 450 припадника Војске Србије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
09.11.2016
mp4 (89,51 MB)
Изјава председника Николића
09.11.2016
mp4 (87,15 MB)
Вежба
09.11.2016
mp4 (52,44 MB)
Одговор на новинарско питање о вежбама и војној неутралности