Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.11.2016.

Završena vežba „Slovensko bratstvo 2016“



Završena vežba „Slovensko bratstvo 2016“Na intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“ danas je, u okviru multinacionalne vežbe „Slovensko bratstvo 2016“, izveden taktičko-tehnički zbor ljudstva i tehnike. Završnom segmentu vežbe „Slovensko bratstvo 2016“, u kome su učestvovali pripadnici Vazdušno-desantne vojske Oružanih snaga Ruske Federacije, Oružanih snaga Republike Belorusije i Vojske Srbije, prisustvovali su predsednik Republike Tomislav Nikolić, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Republike Belorusije i zamenik ministra odbrane Belorusije general-major Oleg Aleksejevič Belokonjev, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, oružanih snaga Ruske Federacije i Republike Belorusije, kao i predstavnici diplomatskog kora.
 
Ocenivši vežbu i ostvarene rezultate ocenom „vrlo dobro“, predsednik Nikolić je istakao da Vojska Srbije nastavlja uvežbavanja sa vojskama mnogih država u svetu.
 
- Raduje me što u vežbama pripadnici Vojske Srbije, potpuno ravnopravno, ispunjavaju zadatke koji se pred njih postave, a naravno da nikoga od nas ne bi radovalo da to znanje moraju da koriste u stvarnim situacijama. U borbi protiv terorizma imamo zajednički interes i ne postoji država koja nema interes da se bori protiv terorizma – naglasio je predsednik Nikolić čestitajući svim učesnicima vežbe što, i u izuzetno teškim vremenskim uslovima po kojima je izvedena vežba, shvataju zbog čega i naša država i ostale izdvajaju ono malo što imaju kako bi pripadnici vojske bili što bolje uvežbani i opremljeni.
 
Završena vežba „Slovensko bratstvo 2016“Govoreći o vežbi, general Diković je istakao da su u proteklih nekoliko dana pripadnici tri vojske izvodili zajedničke aktivnosti na temu borba protiv terorizma, a čiji je cilj bio da se proveri interoperabilnost sastava i njihova spremnost i sposobnost da zajednički izvode borbu protiv jednog od najvećih izazova po svetsku bezbednost - terorizma.
 
- Ovakve i slične vežbe Vojska Srbije je izvodila i sa pripadnicima oružanih snaga drugih zemalja – naglasio je general Diković dodajući da je vežba „Slovensko bratstvo 2016“ jedinstvena po mnogo čemu, pre svega po svom sadržaju, načinu dejstva i po velikoj sličnosti osnovnih postavki u protivterorističkoj borbi i velikoj uvežbanosti sastava tri vojske.
 
Ocenivši odličnom ocenom izvedenu vežbu, načelnik Odseka za izviđanje vazdušno-desantnih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije general-major Oleg Olegovič Poljgujev, rekao je da su pripadnici oružanih snaga Ruske Federacije odradili sve zadatke sa visokom ocenom.
 
Završena vežba „Slovensko bratstvo 2016“- Ovo je bila protivteroristička vežba i mi smo zajedničkim snagama izvršili sve zadatke. Iskoristili smo sve naše mogućnosti tehničkog sastava i ljudstva i sve je bilo kako smo planirali – naglasio je general Poljgujev dodajući da je ova vežba već postala tradicionalna.
 
Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Belorusije general Belokonjev ocenio je vežbu i njene rezultate veoma pozitivno naglašavajući da ona pruža mogućnost da se uvežbaju aktivnosti u okviru međunarodne saradnje, a u cilju interoperbilnosti. On je, takođe, najavio da je planirano da vežba „Slovensko bratstvo“ sledeće godine bude izvedena na teritoriji Belorusije.
 
Multinacionalna vežba „Slovensko bratstvo 2016“ realizovana je od 3. do 9. novembra 2016. godine na intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“, automatizovanom strelištu „Orešac“ i aerodromima „Kovin“ i „Batajnica“. Na taktičkoj vežbi učestvovalo je 212 pripadnika Vazdušno-desantne vojske Oružanih snaga Ruske Federacije, 56 pripadnika Oružanih snaga Republike Belorusije i 450 pripadnika Vojske Srbije.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
09.11.2016
mp4 (89,51 MB)
Izjava predsednika Nikolića
09.11.2016
mp4 (87,15 MB)
Vežba
09.11.2016
mp4 (52,44 MB)
Odgovor na novinarsko pitanje o vežbama i vojnoj neutralnosti