Министарство одбране Републике Србије
 
05.11.2016.

Начелник Генералштаба обишао учеснике вежбе "Словенско братство 2016"



Трећи дан Мултинационалне војне вежбе  "Словенско братство 2016" протекао је у знаку увежбавања припадника Војске Србије и оружаних снага Руске Федерације и Белорусије на три локације, на Пасуљанским ливадама, Орешцу и Аеродрому "Батајница".

Активности на Интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“ обишао је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, у пратњи команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића и сарадника.

Након увежбавања јединица у тактичким радњама и поступцима по теми "механизована чета у нападу",  током преподнева обављено је припремно гађање минобацачима од 60 милиметара и противоклопним лансирним оруђем "фагот".

У наставку су увежбаване летачке активности а уследила су и бојева гађања из хеликоптера, невођеним ракетним зрнима и дејства по циљевима на земљи противоклопним ракетама, које су реализовале посаде хеликоптера Ми-8 и „гама“.
 
Пожелевши јединицама успешно обављање задатака, генерал Љубиша Диковић је изразио задовољство током одвијања вежбе и нагласио да противтерористичка операција трију војски захтева најсавременије методе и озбиљан рад.
 
На Aутоматизованом тенковском стрелишту „Орешац“, током преподнева је извршен хеликоптерски десант припадника трију војски, као и увежбавање мешовитих тимова за борбу против терориста на земљишту с бојевим гађањем. Реализовано је и бојево гађање по теми „Вод у нападу“.
 
На аеродрому „Батајница“ припадници Оружаних снага Руске Федерације реализовали су припрему оклопних транспортера БМД-2 за десантирање.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.11.2016
mp4 (55,6 MB)
Обилазак