Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
26.11.2013.

Sastanak ministra Rodića sa direktorom Centra za bezbednosnu saradnju – ~RACVIAC~



Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Rodić razgovarao je danas sa direktorom ~RACVIAC~ – Centra za bezbednosnu saradnju ambasadorom Branimirom Mandićem.

Ocenjeno je da je ~RACVIAC~ – Centar za bezbednosnu saradnju jedna od najvažnijih međunarodnih organizacija u oblasti bezbednosti u regionu Jugoistočne Evrope, koja će imati važno mesto i u budućnosti. Predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i drugih državnih institucija, aktivno učestvuju u aktivnostima Centra (konferencije, okrugli stolovi, radionice, seminari i kursevi).

Republika Srbija je u oktobru ove godine preuzela jednogodišnje predsedavanje Multinacionalnom savetodavnom grupom ~RACVIAC~ i u narednom periodu nastaviće aktivno da podržava rad Centra kroz godišnju kontribuciju i rad vojnog predstavnika Ministarstva odbrane pri ~RACVIAC~. U aprilu 2014. godine u Beogradu će se održati 31. zasedanje Multinacionalne savetodavne grupe ~RACVIAC~, a Srbija će takođe biti domaćin Konferencije u oblasti traganja i spasavanja.

„Regionalna saradnja, kao preduslov evropskih integracija, jedan je od spoljnopolitičkih prioriteta Vlade Republike Srbije“, istakao je ministar Rodić.

Republika Srbija nastoji da kroz regionalne inicijative promoviše razvijanje i deklarisanje svojih nacionalnih kapaciteta u regionalne centre: Centar ABHO, Vojnomedicinska akademija i Vojna bolnica Niš, Baza Jug, Centar za mirovne operacije i Centar za delaboraciju municije i naoružanja – TRZ Kragujevac.