Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
14.09.2016.

Сусрет министра одбране са немачким амбасадором



Сусрет министра Ђорђевића са немачким амбасадоромМинистар одбране Зоран Ђорђевић разговарао је са aмбасадором СР Немачке Акселом Дитманом о даљем развоју сарадње у области одбране.
 
Ђорђевић и Дитман су се сагласили да одлична и интензивна сарадња у тој области прати и подстиче развој укупних односа две земље, који се налазе на историјском врхунцу и карактеришу их чести сусрети и консултације на високом нивоу. Резултат тога јесу и развијени економски односи који Немачку сврставају у ред највећих економских партнера Србије.
 
Таква сарадња, нагласио је министар одбране, значајан је корак ка убрзаном прикључењу Европској унији, што је један од приоритета Владе Републике Србије. На том путу, у периоду отварања поглавља у преговорима са ЕУ, Србији је посебно важна подршка и разумевање Немачке као кључне државе ЕУ.
 
У оквиру сарадње са ЕУ, Министарство одбране већ доприноси реализацији Заједничке безбедносне и одбрамбене политике, и то кроз ангажовање у операцијама за управљање кризама, продубљивањем сарадње са Европском одбрамбеном агенцијом, као и учешћем на састанцима високог нивоа и усавршавањем кадрова у тој области.
 
Од изузетног значаја је и сарадња у области учешћа у мултинационалним операцијама, где је остварен  професионални однос са немачким колегама у оквиру припрема, обуке и самог упућивања мобилног медицинског тима у зону мисије у Малију (EUTM), те је изражена намера да се настави заједничко ангажовање у наредном периоду.
 
На састанку је било речи и о актуелној мигрантској кризи која представља заједнички проблем чије решење мора бити постигнуто договором ЕУ и целокупне међународне заједнице. Министар Ђорђевић је рекао да разумемо проблеме и искуства Немачке која је погођена том кризом више него друге земље, али сматрамо да је Србија као транзитна земља и кандидат за чланство у ЕУ, показала висок степен солидарности и умеће у управљању кризом. Стога апелујемо на веће поверење и разумевање европских земаља о том, али и осталим заједничким питањима и проблемима.
 
У циљу продубљивања војне сарадње двеју земаља, у наредном периоду планира се и сусрет Ђорђевића са немачком министарком одбране.