Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
10.06.2016.

Завршне консултације о Нацрту националног акционог плана



У Народнoj скупштинi Републике Србије данас су обављене завршне јавне консултације о Нацрту националног акционог плана за примену Резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених Нација – жене, мир и безбедност у Републици Србији (2016 – 2020. године).

Скуп, коме је присуствовао велики број учесника, представника дипломатског и војнодипломатског кора, НАТО, Уједињених нација, Мисије ОЕБС-а у Србији, органа државне управе и локалне самоуправе, као и представници организација цивилног друштва, академске заједнице и медија, отворио је Зоран Ђорђевић , министар одбране и председник Политичког савета за спровођење тог документа.

Говорећи о Нацрту акционог плана за примену Резолуције 1325, за који је рекао да је веома важан документ, и да је имао среће да, као председник Политичког савета у претходном периоду, буде окружен људима који су дали велики допринос успешној реализацији предвиђених активности, министар Ђорђевић је подсетио да је Влада Републике Србије 23. децембра 2010. године, усвојила први Национални акциони план за примену Резолуције.

– У протеклих пет година његовог спровођења постигнута је видљивост заступљености жена у систему безбедности, њиховог места и улоге у очувању мира и безбедности у Републици Србији, отворени су сви облици едукације у војсци и полицији за партиципацију жена и повећана је њихова укупна заступљеност у систему безбедности. Такође,  реализовано је и учешће жена из система безбедности у активностима међународне сарадње и у мултинационалним операцијама, где ће их бити све више, уз реализацију бројних програма едукације запослених из области родне равноправности, уз евалуације спровођења плана у петогодишњем периоду .

Министар Ђорђевић је, захваљујући Радној групи Владе на успешно обављеном послу, подсетио да је тимски рад обележио све заједничке седнице, а да је добра оцена за Србију од стране међународних организација, потврда квалитетног рада.

Кад је реч о новом Нацрту акционог плана, који се односи на период до 2020. године, министар Ђорђевић је истакао да је амбициозан и захтеван, и да ће циљ новог Савета бити да Србија на крају предстојећег периода, у области унапређења положаја жена, буде међу водећим светским државама.

- За то је неопходно да сви заинтересовани данас изнесу конкретне примедбе и предлоге у односу на предложени текст, како би финални документ био што квалитетнији, рекао је министар Ђорђевић.

Предраг Перуничић, државни секретар у Министарству омладине и спорта и председник Радне групе Владе, изразио је наду да ће расправа бити садржајна и конструктивна и да ће нови план ускоро бити усвојен у Влади, а да ће његова примена у наредном петогодишњем периоду значајно унапредити безбедност жена у нашем друштву.

– Радна група је, од јануара до средине јуна ове године, реализовала три седнице и четири радионице, уз подршку Министарства одбране, Сталне конференције градова и општина Србије и Мисије ОЕБС-а у Србији и за само пет месеци рада, израђен је Нацрт националног акционог плана, који је пред вама и садржи пет тематских целина: институције, превенција, учествовање, заштита и опоравак, рекао је Перуничић.

Скупу, који је, по завршетку рада, формулисао закључке који ће бити имплементирани у даљем раду тела, између осталих, обратили су се и Марија Обрадовић, председница Комисије Народне скупштине за праћење спровођења НАП-а и Мајкл Ујехара, заменик шефа Мисије ОЕБС-а у Србији.