Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
10.06.2016.

Završne konsultacije o Nacrtu nacionalnog akcionog plana



U Narodnoj skupštini Republike Srbije danas su obavljene završne javne konsultacije o Nacrtu nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija – žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji (2016 – 2020. godine).

Skup, kome je prisustvovao veliki broj učesnika, predstavnika diplomatskog i vojnodiplomatskog kora, NATO, Ujedinjenih nacija, Misije OEBS-a u Srbiji, organa državne uprave i lokalne samouprave, kao i predstavnici organizacija civilnog društva, akademske zajednice i medija, otvorio je Zoran Đorđević , ministar odbrane i predsednik Političkog saveta za sprovođenje tog dokumenta.

Govoreći o Nacrtu akcionog plana za primenu Rezolucije 1325, za koji je rekao da je veoma važan dokument, i da je imao sreće da, kao predsednik Političkog saveta u prethodnom periodu, bude okružen ljudima koji su dali veliki doprinos uspešnoj realizaciji predviđenih aktivnosti, ministar Đorđević je podsetio da je Vlada Republike Srbije 23. decembra 2010. godine, usvojila prvi Nacionalni akcioni plan za primenu Rezolucije.

– U proteklih pet godina njegovog sprovođenja postignuta je vidljivost zastupljenosti žena u sistemu bezbednosti, njihovog mesta i uloge u očuvanju mira i bezbednosti u Republici Srbiji, otvoreni su svi oblici edukacije u vojsci i policiji za participaciju žena i povećana je njihova ukupna zastupljenost u sistemu bezbednosti. Takođe,  realizovano je i učešće žena iz sistema bezbednosti u aktivnostima međunarodne saradnje i u multinacionalnim operacijama, gde će ih biti sve više, uz realizaciju brojnih programa edukacije zaposlenih iz oblasti rodne ravnopravnosti, uz evaluacije sprovođenja plana u petogodišnjem periodu .

Ministar Đorđević je, zahvaljujući Radnoj grupi Vlade na uspešno obavljenom poslu, podsetio da je timski rad obeležio sve zajedničke sednice, a da je dobra ocena za Srbiju od strane međunarodnih organizacija, potvrda kvalitetnog rada.

Kad je reč o novom Nacrtu akcionog plana, koji se odnosi na period do 2020. godine, ministar Đorđević je istakao da je ambiciozan i zahtevan, i da će cilj novog Saveta biti da Srbija na kraju predstojećeg perioda, u oblasti unapređenja položaja žena, bude među vodećim svetskim državama.

- Za to je neophodno da svi zainteresovani danas iznesu konkretne primedbe i predloge u odnosu na predloženi tekst, kako bi finalni dokument bio što kvalitetniji, rekao je ministar Đorđević.

Predrag Peruničić, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta i predsednik Radne grupe Vlade, izrazio je nadu da će rasprava biti sadržajna i konstruktivna i da će novi plan uskoro biti usvojen u Vladi, a da će njegova primena u narednom petogodišnjem periodu značajno unaprediti bezbednost žena u našem društvu.

– Radna grupa je, od januara do sredine juna ove godine, realizovala tri sednice i četiri radionice, uz podršku Ministarstva odbrane, Stalne konferencije gradova i opština Srbije i Misije OEBS-a u Srbiji i za samo pet meseci rada, izrađen je Nacrt nacionalnog akcionog plana, koji je pred vama i sadrži pet tematskih celina: institucije, prevencija, učestvovanje, zaštita i oporavak, rekao je Peruničić.

Skupu, koji je, po završetku rada, formulisao zaključke koji će biti implementirani u daljem radu tela, između ostalih, obratili su se i Marija Obradović, predsednica Komisije Narodne skupštine za praćenje sprovođenja NAP-a i Majkl Ujehara, zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji.