Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
22.04.2016.

Пријем поводом Дана Војске Србије



Пријем поводом Дана Војске Србије Министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић приредили су вечерас, поводом Дана Војске Србије, пријем у Дому Гарде на Топчидеру. Свечаности су присуствовали представници Владе, цркава и верских заједница, дипломатског и војнодипломатског кора у нашој земљи, представници Министарства одбране и Војске Србије и многобројни гости.

Пожелевши добродошлицу окупљенима на већ традиционалном пријему, министар Ђорђевић честитао је припадницима система одбране предстојећи празник Дан Војске, подсећајући на историјски значај тог датума и низ свечаности којима ће и ове године бити обележен.

- С поносом се присећамо вишевековног пута свога настајања, самоостварења и Пријем поводом Дана Војске Србије самопоштовања, уздигнуте главе говоримо о храбрости наших предака и мудрости наших државотвораца. Војска Србије наставља традицију својих претходника, вредних, честитих, праведних и поносних јунака који су се увек, у тешким временима, окупљали, удруживали и одлучно кретали у борбу за своју част и одбрану своје отаџбине – истакао је министар Ђорђевић додајући да иза себе имамо богату историју наше војске коју никако не смемо да заборавимо, а испред себе високе циљеве који уз паметне, поштене, одане и часне људе тек треба да се остваре.

Према његовим речима, наша војска данас има част да код својих грађана ужива велико поверење, да буде међу најпоштованијим институцијама у нашој земљи, а чињеница да се млади људи радо опредељују за војнички позив, како је нагласио, гаранција је успеха.

- Грађани Србије верују својој војсци и воле је, војска је увек била и биће уз свој народ. Министарство одбране и Војска Србије пружају пуну подршку јачању мира, безбедности и стабилизацији у региону, као и укључењу наше државе у европске интеграције – истакао је министар одбране.

Пријем поводом Дана Војске Србије Поручујући да ће припадници Војске Србије увек бити спремни да одговоре на најкомплексније задатке и пруже максимум за своје грађане и отаџбину, министар Ђорђевић је нагласио да се Србија са сигурношћу може ослонити на своју војску.

- Србија ће остати доследна својој позицији војне неутралности, то је наше опредељење – рекао је министар Ђорђевић подсећајући да је још Свети Сава, у писму игуману Иринеју, давне 1221. године написао да су Срби „судбином предодређени да буду Исток на Западу, а Запад на Истоку“.

На крају обраћања, министар Ђорђевић је изразио захвалност свим државним органима, институцијама и свим субјектима ван система одбране на пружању несебичне подршке Војсци Србије, као и страним армијама на изузетној сарадњи и прилици за размену искустава.

Војска Србије празнује 23. април као свој празник у знак сећања на дан када је, на Цвети 1815. године, донета одлука о подизању Другог српског устанка за ослобођење Србије од Османског царства, што је касније омогућило стварање модерне српске државе.