Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
18.04.2016.

Отворена изложба „Лице Војске“ Игора Салингера



Изложба фотографија Игора Салингера „Лице Војске“ отворена је вечерас у Малоj галерији београдског Дома Војске. Поставка обухвата 32 фотографије аутора који, бележећи војничку збиљу кроз објектив фотоапарата, већ готово деценију сарађује са магазином „Одбрана“.
 
Отварајући изложбу, начелник Управе за односе са јавношћу капетан бојног брода Петар Бошковић, подсетио је да ће аутор за коју годину постати милионер, кад је реч о броју фотографија насталих током праћења система одбране.

– Али то није једина занимљивост. Салингер је човек који је 2007. године почео да сарађује са нашим војним часописом, одмах - насловницом, и од тада одатле не силази, рекао је Бошковић.

Он је оценио да Салингера карактеришу невероватна позитивна енергија, оштрина и снага у послу који обавља.

– Без обзира на то да ли су у кадру пилот, тенкиста или полицајац који вежба, Салингер бележи маестрално прави моменат – додао је Бошковић.

Директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица С. Карапанџин истакао је да назив изложбе „Лице Војске“ носи вишеструку симболику.

– Оком професионалца и уметника, Салингер је вешто „ухватио“ лица наших колега из бригада Копнене војске, Гарде, Војне академије, ваздухопловних и артиљеријских бригада, овековечивши тренутке њихових живота и рада као припадника система одбране.

Он је додао да је изложба приређена у сусрет обележавању Дана Војске Србије, као би се суграђанима показало да систем одбране, иако кохезиван и често споља перципиран као једна монолитна структура, у којој је индивидуалност подређена колективу, ипак сачињавају појединци, са својим различитим причама.

Војни аналитичар Александар Радић рекао је да је упознао Игора Салингера у време када је „од црте до црте“ сликао авион, а да су му људи за такав приступ, били сметња.

– Сећам се тих момената када је галамио на људе - помери се мало, квариш ми слику авиона. У међувремену, ствар се мењала и он препознао и ту људску димензију ваздухопловства, војске уопште, показао је да осећа однос између војника и технике, па смо почели да добијамо и изборани поглед војника испод шлема, а у последње време и дуге трепавице припадница војске. С друге стране, направио је документ о постојању Војске, па се на његовим фотографијама може видети шта је радила Војска Србије свих ових година. У том смислу, хвала аутору што нам је оставио вредан историјски документ, истакао је Радић.

Аутор Игор Салингер је истакао да изложбе „Лице Војске“, није искључиво његових руку дело.

– Иза ње је тимски рад који траје деценију, па је од тренутка када су неке од тих фотографије настајале, до овог тренутка, много људи дало свој допринос, и хвала им на помоћи у реализацији изложбе.

Изложба је отворена до 23. априла 2016. године, у Малој галерији Дома Војске Србије, сваког дана, сем недељом, од 11 до 19 часова.