Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
11.04.2016.

Прво заседање српско-руске Међувладине комисије за војнотехничку сарадњу



У Сектору за материјалне ресурсе Министарства одбране данас је започело дводневно заседање српско-руске Међувладине комисије за војнотехничку сарадњу.

Заседање су, у својству копредседавајућих ове комисије, отворили министар одбране Зоран Ђорђевић и први заменик директора Федералне службе за војнотехничку сарадњу Руске Федерације Андреј Артурович Бојцов.

Отварању заседања присуствовали су амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Васиљевич Чепурин, представници Министарства одбране, Војске Србије и привредних друштава Одбрамбене индустрије Србије, те представници Федералне службе за војнотехничку сарадњу Руске Федерације, Министарства одбране и других министарстава Руске Федерације, као и представници војно-индустријских предузећа и банака из Руске Федерације.

Поздрављајући присутне, министар Ђорђевић је нагласио да ће се због успешне реализације, уз пленарно заседање Међувладине комисије, паралелно одвијати рад у још две секције на којима ће бити разматрана индустријска питања и презентоване могућности руских компанија у области опремања специјалних јединица и ремонта и модернизације оклопних борбених возила.

- Очекујем да ће ово заседање и закључци који буду проистекли из разматрања појединих тачака дневног реда определити наше заједничко деловање у наредном периоду на обострано задовољство и добробит, рекао је министар одбране.

Према речима Бојцова, формирање српско-руске Међувладине комисије за војнотехничку сарадњу представља „велику одговорност“.

- Формирали смо добре тимове, започели добар и конструктиван дијалог. Током заседања ћемо наставити да јачамо пријатељски однос две владе и две земље, рекао је први заменик директора Федералне службе Руске Федерације за војнотехничку сарадњу.

Током заседања Међувладине комисије за војнотехничку сарадњу разговараће се о унапређењу војнотехничке сарадње две земље кроз наставак започетих активности везаних за опремање Војске Србије, унапређење капацитета за одржавање ваздухопловних платформи, формирање Сервисног центра за хеликоптере у Републици Србији, унапређење система ПВО руског порекла у Републици Србији, као и о унапређењу сарадње предузећа одбрамбене индустрије две земље.

Предвиђено је да представници руске делегације обиђу научно-истраживачке и ремонтне установе Министарства одбране и Војске Србије, као и део предузећа Одбрамбене индустрије Србије.