Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
11.04.2016.

Prvo zasedanje srpsko-ruske Međuvladine komisije za vojnotehničku saradnju



U Sektoru za materijalne resurse Ministarstva odbrane danas je započelo dvodnevno zasedanje srpsko-ruske Međuvladine komisije za vojnotehničku saradnju.

Zasedanje su, u svojstvu kopredsedavajućih ove komisije, otvorili ministar odbrane Zoran Đorđević i prvi zamenik direktora Federalne službe za vojnotehničku saradnju Ruske Federacije Andrej Arturovič Bojcov.

Otvaranju zasedanja prisustvovali su ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Vasiljevič Čepurin, predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i privrednih društava Odbrambene industrije Srbije, te predstavnici Federalne službe za vojnotehničku saradnju Ruske Federacije, Ministarstva odbrane i drugih ministarstava Ruske Federacije, kao i predstavnici vojno-industrijskih preduzeća i banaka iz Ruske Federacije.

Pozdravljajući prisutne, ministar Đorđević je naglasio da će se zbog uspešne realizacije, uz plenarno zasedanje Međuvladine komisije, paralelno odvijati rad u još dve sekcije na kojima će biti razmatrana industrijska pitanja i prezentovane mogućnosti ruskih kompanija u oblasti opremanja specijalnih jedinica i remonta i modernizacije oklopnih borbenih vozila.

- Očekujem da će ovo zasedanje i zaključci koji budu proistekli iz razmatranja pojedinih tačaka dnevnog reda opredeliti naše zajedničko delovanje u narednom periodu na obostrano zadovoljstvo i dobrobit, rekao je ministar odbrane.

Prema rečima Bojcova, formiranje srpsko-ruske Međuvladine komisije za vojnotehničku saradnju predstavlja „veliku odgovornost“.

- Formirali smo dobre timove, započeli dobar i konstruktivan dijalog. Tokom zasedanja ćemo nastaviti da jačamo prijateljski odnos dve vlade i dve zemlje, rekao je prvi zamenik direktora Federalne službe Ruske Federacije za vojnotehničku saradnju.

Tokom zasedanja Međuvladine komisije za vojnotehničku saradnju razgovaraće se o unapređenju vojnotehničke saradnje dve zemlje kroz nastavak započetih aktivnosti vezanih za opremanje Vojske Srbije, unapređenje kapaciteta za održavanje vazduhoplovnih platformi, formiranje Servisnog centra za helikoptere u Republici Srbiji, unapređenje sistema PVO ruskog porekla u Republici Srbiji, kao i o unapređenju saradnje preduzeća odbrambene industrije dve zemlje.

Predviđeno je da predstavnici ruske delegacije obiđu naučno-istraživačke i remontne ustanove Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i deo preduzeća Odbrambene industrije Srbije.