Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
02.04.2016.

Састанак министра одбране са руководством Oпштине Ћуприја



Министар одбране Зоран Ђорђевић са сарадницима данас је посетио Ћуприју где је разговарао са председником Општине Нинославом Ерићем и његовим замеником Илијом Пауновићем o преузимању Клуба Војске Србије у том граду и дела касарне „Миодраг Новаковић Џуџа“.

- Са председником Општине  разговарали смо о томе који су планови Министарства одбране са објектима који занимају локалну самоуправу. Када је реч о Клубу Војске Србије, он јесте у Мастер плану и јесте за продају, а касарнa je за сада према процени Генералштаба потребна Војсци. Локална самоуправа ће послати још један захтев ка нашем министарству, а Савет за непокретности ће са Генералштабом поново размотрити потребе и заузети став и око тог објекта – рекао је министар после састанка.

Он је објаснио да је примедба руководства те општине, а имају је и неке друге локалне самоуправе, да је процењена висока цена Клуба Војске Србије и истакао:

- Републичка дирекција за имовину има идеју да се организује округли сто у Србији како би се чуле локалне самоуправе, да се види какве проблеме имају и шта би оне понудиле као решење. У сваком случају, Војска је за то да се изађе у сусрет локалним самоуправама јер ће се на тај начин свакако подстакнути локална привреда и индустрија и њихов развој.

У последње две године Општина Ћуприја се у више наврата обраћала Министарству одбране са јасно исказаном заинтересованошћу за преузимање Клуба ВС, али са примедбом на процењену вредност. С тим у вези захтевали су процену судског вештака о трошку општине, на шта им није дата сагласност. Последњи састанак са представницима Општине Ћуприја одржан је 6. октобра 2015. године и на њему је закључено да ће Општина затражити да надлежна филијала Пореске управе у Ћуприји поново размотри своју последњу процену.

Из документације се види да је лицитиран елаборат о Клубу Војске Србије предат 9. марта 2009. Републичкој дирекцији за имовину, а да последња процена тржишне вредности из новембра 2014. године, на коју се Министарство одбране позитивно изјаснило, износи 1.512.299,52 евра.

Састанку у Ћуприји су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић, бригадни генерал Јелесије Радивојевић, заменик команданта Команде за обуку ГШ ВС, представници Управе за инфраструктуру - Одељења за припрему непокретности по Мастер плану и Интервидовског полигона „Пасуљанске ливаде“.