Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
02.04.2016.

Sastanak ministra odbrane sa rukovodstvom Opštine Ćuprija



Ministar odbrane Zoran Đorđević sa saradnicima danas je posetio Ćupriju gde je razgovarao sa predsednikom Opštine Ninoslavom Erićem i njegovim zamenikom Ilijom Paunovićem o preuzimanju Kluba Vojske Srbije u tom gradu i dela kasarne „Miodrag Novaković Džudža“.

- Sa predsednikom Opštine  razgovarali smo o tome koji su planovi Ministarstva odbrane sa objektima koji zanimaju lokalnu samoupravu. Kada je reč o Klubu Vojske Srbije, on jeste u Master planu i jeste za prodaju, a kasarna je za sada prema proceni Generalštaba potrebna Vojsci. Lokalna samouprava će poslati još jedan zahtev ka našem ministarstvu, a Savet za nepokretnosti će sa Generalštabom ponovo razmotriti potrebe i zauzeti stav i oko tog objekta – rekao je ministar posle sastanka.

On je objasnio da je primedba rukovodstva te opštine, a imaju je i neke druge lokalne samouprave, da je procenjena visoka cena Kluba Vojske Srbije i istakao:

- Republička direkcija za imovinu ima ideju da se organizuje okrugli sto u Srbiji kako bi se čule lokalne samouprave, da se vidi kakve probleme imaju i šta bi one ponudile kao rešenje. U svakom slučaju, Vojska je za to da se izađe u susret lokalnim samoupravama jer će se na taj način svakako podstaknuti lokalna privreda i industrija i njihov razvoj.

U poslednje dve godine Opština Ćuprija se u više navrata obraćala Ministarstvu odbrane sa jasno iskazanom zainteresovanošću za preuzimanje Kluba VS, ali sa primedbom na procenjenu vrednost. S tim u vezi zahtevali su procenu sudskog veštaka o trošku opštine, na šta im nije data saglasnost. Poslednji sastanak sa predstavnicima Opštine Ćuprija održan je 6. oktobra 2015. godine i na njemu je zaključeno da će Opština zatražiti da nadležna filijala Poreske uprave u Ćupriji ponovo razmotri svoju poslednju procenu.

Iz dokumentacije se vidi da je licitiran elaborat o Klubu Vojske Srbije predat 9. marta 2009. Republičkoj direkciji za imovinu, a da poslednja procena tržišne vrednosti iz novembra 2014. godine, na koju se Ministarstvo odbrane pozitivno izjasnilo, iznosi 1.512.299,52 evra.

Sastanku u Ćupriji su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić, brigadni general Jelesije Radivojević, zamenik komandanta Komande za obuku GŠ VS, predstavnici Uprave za infrastrukturu - Odeljenja za pripremu nepokretnosti po Master planu i Intervidovskog poligona „Pasuljanske livade“.