Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
24.03.2016.

Отворена изложба „Од идиле до апокалипсе“ Отворена изложба „Од идиле до апокалипсе“У Великој галерији Дома Војске Србије данас је отворена изложба „Пејзаж, од средине 20. до почетка 21. века, oд идиле до апокалипсе“, коју је Медија центар „Одбрана“ приредио у сарадњи са Савременом галеријом Зрењанин.

Директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица С. Карапанџин изразио је задовољство ште се наставља сарадња куће на чијем је челу и културних институција из Зрењанина, истакавши да му је част што ће се Савремена галерија Зрењанин први пут управо у Дому Војске Србије представити београдској публици.

– Након доброг пријема код ликовне публике коју је остварила изложба „Под војвођанским небом Ивана Радовића“, а коју смо током прошле године реализовали са Народним музејом Зрењанина и Савременом галеријом Зрењанин, одлучили смо да наставимо сарадњу са овим институцијама, рекао је директор Медија центра „Одбрана“ нагласивши да му ће посетиоци имати прилику да погледају дела који припадају српском сликарству прошлог и с почетка овог века, а која су углавном настала у Уметничкој колонији Ечка.

Игор Достанић, директор Савремене галерије Зрењанин захвалио је Медија центру „Одбрана“ на позиву за сарадњу и указаном поверењу, нагласивши да је прилика да излаже уметнине из свог фонда у Великој галерији Дома Војске Србије, потврда квалитета, рада и потенцијала Савремене галерије.

Ауторка изложбе, кустоскиња Сунчица Ламбић-Фењчев подсетила је на значај формирања колонија у Војводини и утицаје који су од средине 20. до почетка 21. века владали на северу наше земље.

 
Отворена изложба „Од идиле до апокалипсе“– Уметничка колонија Ечка основана је 1956. године и од тог времена окупљала је уметнике који су се бавили различитим формама ликовног стваралаштва – сликарства, вајарства, цртежа, графика и акварела. Савремена галерија настала је две године касније, с циљем да помаже рад уметника и да се стара о збирци, рекла је кустосткиња, нагласивши да се оснивање колоније и Галерије поклопило с тежњом просперитету и једнаким правима за све, а за које се залагало социјалистичко друштво.

Помоћник градоначелника Зрењанина Душко Радишић истакао је да му је велика част да у име градоначелника и града Зрењанина отвори изложбу, захваливши Медија центру „Одбрана“ што је дала прилику Савременој галерији да се представи београдској публици.

Изложба обухвата око 80 пејзажа значајних српских уметника попут Петра Лубарде, Ивана Табаковића, Јована Бијелића, Ивана Радовића, Миленка Шербана, Предрага Пеђе Милосављевића, Љубице Цуце Сокић, Миодрага Миће Поповића и других.

Сви заинтересовани биће у могућности да погледају изложбу до 28. априла у Великој галерији Дома Војске Србије сваког дана, осим недељом, од 11 до 19 часова.