Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
24.03.2016.

Обележавање Дана сећања на настрадале у НАТО агресији



Обележавање Дана сећања на настрадале у НАТО агресијиНачелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић присуствовао је данас обележавању Дана сећања у касарни „Стефан Немања“ у Рашкој. Генерал Диковић предводио је делегацију која је у име Војске Србије положила венац на спомен-обележје „Хероји 37. моторизоване бригаде“, у којој су били и начелник штаба Команде 2. бригаде Копнене војске пуковник Мухарем Фазлић и командант 21. пешадијског батаљона мајор Никола Грковић.

Из редова 37. моторизоване бригаде животе је положило 60 људи, а бригада је за своје резултате и пожртвованост одликована Орденом народног хероја.

Подсећајући на догађаје и околности који су обележили 1999. годину, генерал Обележавање Дана сећања на настрадале у НАТО агресијиДиковић је истакао да смо сви били сведоци страдања с једне стране, а истовремено и отпора и јединства једне мале земље поносних и храбрих људи.

- Током 78 дана непрекидних ваздушних напада Војска је, црпећи снагу из достојанства свог народа које се могло видети и осетити на сваком кораку, храбро и пожртвовано бранила своју земљу пружајући отпор који је изненадио и агресора. Међу најбољим јединицама наше војске била је 37. моторизована бригада из Рашке. Војници и старешине из ових крајева, са територија општина Рашка, Краљево и Врњачка Бања својим војничким врлинама, пожртвованошћу и спремношћу показали су како се бори за своју земљу и показали се достојним својих предака – нагласио је начелник Генералштаба.

Према његовим речима, сурови рат, однео је велики број живота, а на нама је, како је додао, да сачувамо успомену на око две и по хиљаде страдалих цивила и више од хиљаду погинулих припадника Војске и полиције који су те 1999. године за своју земљу дали оно највредније — своје животе.

Обележавање Дана сећања на настрадале у НАТО агресији- Често питам себе да ли смо се сви могли вратити живи са простора Косова и Метохије, где смо учествовали у противтерористичкој борби. Из тог пакла, то је било немогуће и они су дали своје животе храбро и часно извршавајући своје задатке. Да није било њих, ни ми задатак не би извршили. Ми смо се борили против терориста и били изложени дејствима НАТО-а из ваздушног простора, а данас када неки други терористи убијају недужне људе у Итамбулу, Анкари, Бриселу и Паризу, ми саосећамо са жртвама и њиховим породицама – поручио је генерал Диковић.

Венце су положили и чланови породица погинулих, као и делегације бројних удружења и организација. Током комеморативног скупа, служен је и помен настрадалим припадницима, а делегација Војске Србије предвођена генералом Диковићем обишла је и Спомен собу у касарни „Стефан Немања“.

Поводом Дана сећања данас су у свим командама, јединицама и установама Војске Србије одржани комеморативни скупови, а делегације Војске Србије положиле су венце и цвеће на спомен-обележја широм Србије.